Kysely: Moni sairaanhoitaja ahdistunut, koronaohjeistus sekavaa: "Henkilökuntaa ei todellakaan testata – työnantaja puhuu kuin olisi suuri synti jäädä kotiin sairastamaan"

6:08
500 sairaanhoitajaa koulutetaan tehohoitoon Suomessa.

Moni sairaanhoitaja katsoo saaneensa sekavaa ohjeistusta koronaviruksesta, kertoo tuore kysely. Sairaanhoitajaliitto ilmoittaa tekemäänsä kyselyyn tulleen parissa viikossa satoja vastauksia.

Sairaanhoitajat kertovat kyselyssä muun muassa kokemastaan pelosta, ahdistuksesta ja epävarmuudesta. Moni hoitaja sanoo tiedonkulun olevan sekavaa ja ohjeiden muuttuvan jatkuvasti. Joskus ohjeita taas ei tule lainkaan.

– Työnantajan ohjeet muuttuvat päivittäin, ja työnantaja puhuu kuin olisi suuri synti jäädä kotiin sairastamaan, kyselyyn vastannut arvostelee tiedotteessa.

Karanteenisäännöt eivät joidenkin vastausten mukaan päde hoitajien kohdalla.

– Sairaana ja flunssassa voi tai pitää tulla töihin, ellei ole korkeassa kuumeessa.

Erään vastaajan mukaan taas lähijohdon ohjeet ovat ristiriitaisia ja epäselviä, eivätkä ne ole linjassa yleisen ohjeistuksen kanssa.

– Henkilökuntaa ei todellakaan testata, vaikka on oireita. Ainakaan hoitohenkilökuntaa, muuan vastaaja syyttää.

Erään vastaajan mukaan "kaikki hyperventiloivat ja ohjeet muuttuvat lähes päivittäin".

– Kun olet saanut yhden osaston koulutettua suojainpukeutumisessa, ohje on jo muuttunut ja kaikki kysyvät yhtä aikaa, että miten nyt tehdään. Tietoa ei anneta johtotasolta meille, joiden pitäisi opettaa muu henkilökunta.

Kollegiaalisuus kannattelee monia

Toisaalta sairaanhoitajat kokevat ylpeyttä ja kiitollisuutta siitä, että nyt heitä todella tarvitaan pitämään Suomen kansa hengissä.

– Sairaanhoitajalla on se jokin sisään rakennettu luonteen ominaisuus, jonka vuoksi olemme aina epäitsekkäästi valmiina, kun on hätä ja hädänalaisia hoidettavana. Silloin mennään eikä mietitä työtuntien määrää tai lomien peruuntumista tai muita mukavuuksia, eräs sairaanhoitaja kommentoi kyselyssä.

Vastausten mukaan kollegiaalisuus kannattelee monia.

Erään vastaajan mukaan sairaanhoitajien panos koronaviruksen hoidossa jää Suomessa historiankirjoihin.

– Tällaista ponnistusta ja sekasortoa ei ole koskaan aikaisemmin tarvittu rauhan aikana, hän perustelee.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja