Koronatoimet lisääntyvät: HUS perehdyttää 500 hoitajaa ja lääkäriä tehohoidon avuksi – "Tärkeintä on kollegan tuki"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri perehdyttää kaikkiaan noin 500 hoitajaa ja lääkäriä tehohoidon avuksi – minkälainen on hoitajien pikakoulutus? 6:08
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä perehdytetään ainakin 500 hoitajaa ja lääkäriä tehohoitajien avuksi.

Suomessa on ryhdytty koviin toimenpiteisiin koronaviruksen leviämisen hillitsemiksi. Esimerkiksi Uudenmaan eristämisellä pyritään turvaamaan Suomen terveydenhuollon kestokyky koronaviruspandemian aikana ja sen jälkeen.

Video: Millaisia terveisiä hoitajat lähettävät poikkeusoloissa tuskasteleville suomalaisille? Kuuntele koko haastattelu yllä olevalta videolta! 

Osa koronaviruspotilaista tarvitsee tehohoitoa, jonka riittävyydestä ollaan oltu huolissaan myös Suomessa. Esimerkiksi länsinaapurissamme Ruotsissa tehohoitopaikkoja on todettu olevan huolestuttavan vähän

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikaisen mukaan nykyisen tehohoitokapasiteetin tuplaaminen Suomessa ei jää kiinni hengityskoneiden eikä muunkaan laitteiston riittävyydestä. Huolenaiheena on pikemminkin tehohoidon yksiköissä työskentelevän henkilöstön kapasiteetista 

Teho-osastolle apuja leikkaussaleista

Mahdollista henkilöstöpulaa on ryhdytty ehkäisemään ennalta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, jossa ainakin 500 leikkaussaleissa toimivaa hoitajaa ja lääkäriä saavat perehdytyksen tehohoidon avustamiseen liittyviin tehtäviin. 

Meilahden sairaalassa anestesiasairaanhoitaja Minttu Niskasen mukaan kaikki hoitajat, jotka pystyvät toimimaan itsenäisesti omissa työtehtävissään leikkaussaleissa, tulevat saamaan tehohoidon yksikössä toimimiseen. 

– Tällä viikolla olemme ehtineet perehdyttää jo 50 anestesiahoitajaa sekä 25 instrumenttihoitajaa. Ensi viikon loppuun mennessä olemme tuplanneet tämän määrän. Lääkäreitä perehdytetään koko ajan – perehdytykset tapahtuvat nopeasti ja suunnitellusti, Niskanen vakuuttaa. 

Niskanen huomauttaa, ettei kyse ole lisäkoulutuksesta vaan perehdytyksestä. Erikoissairaanhoidon erikoistehtäviin vaadittava koulutus vaatii jopa vuosien perehtymisen, eikä sellaiseen ole alati muuttuvassa koronavirustilanteessa aikaa. 

– Menemme osana tiimiä sinne, meillä on tehohoitajat koko ajan lähellä työparina. Emme korvaa tehohoitajia, vaan menemme auttamaan heitä ja olemme tukemassa hoitotyötä teho-osastoilla, Niskanen korostaa. 

"Tärkeintä on kollegan tuki"

Kuten muussakin opetuksessa, myös hoitajien perehdytys pyritään toteuttamaan mahdollisimman turvallisesti vallitsevissa poikkeusoloissa. Opetusta annetaan pienemmissä ryhmissä sekä verkossa tapahtuvan etäopetuksen että simulaatioiden muodossa. 

– Tärkeintä on kollegan tuki, eli kollegat auttavat meitä, kun tulee jotain kysyttävää. Samoin me autamme heitä.

Ensimmäiset anestesiahoitajat siirtyvät vapaaehtoisesti tehohoitajien avuksi jo tämän viikonlopun aikana. Vaikka kaikki tapahtuu erittäin nopeasti, Niskanen on varma, että tositilanteessa jokainen hoitaja kykenee tarttumaan tehohoidon tuomiin haasteisiin varmin mielin. 

– Teho- ja anestesia on hyvin paljon samanlaisia piirteitä. Tämä on kaiken kaikkiaan ajateltu niin, että olemme tiimi, joka tukee toisiaan niissä asioissa, joissa on mahdollisesti epävarmuutta, Niskanen sanoo edelleen korostaen Meilahden sairaalassa vallitsevaa me-henkeä.

Niskanen haluaakin kiittää tehohoitoyksikön hoitajia, jotka ovat onnistuneet perehdyttämään hoitohenkilökuntaa uusiin tehtäviin niin lyhyessä ajassa. 

– Meillä on ollut sekä lääkäri- että hoitajakunnissa äärimmäisen iso halu saada tämä perehdytys menemään läpi, anestesiahoitaja kehuu kollegoitaan. 

Lue myös:

    Uusimmat