KYS ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat siirtyneet valmiustilaan

5:08
Kokosimme yhteen katsojien kysymyksiä koronaviruksesta – THL vastaa: "Rokotteen kehittämiseen menee ainakin 1,5 vuotta"

KYS ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat siirtyneet valmiustilaan koronaviruksen aiheuttaman hoidon tarpeen täyttämiseksi ja leviämisen ehkäisemiseksi.

Sairaanhoitopiirin lähettämän tiedotteen mukaan valmistelu alkoi heti tilanteen tultua esille jo alkuvuodesta. Valtakunnassa todetun poikkeustilan ja valmiuslain toimenpanoon liittyvien asetusten tultua voimaan KYS ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat siirtyneet sairaanhoitopiirin johtajan päätöksellä tilanteen mukaiseen valmiuteen.

Tiedotteen mukaan tilanteen kokonaisvastuu on valmiustoimikunnalla, jota johtaa johtajaylilääkäri. Toimenpiteet kattavat Kuopion yliopistollisen sairaalan, perusterveydenhuollon liikelaitos Kysterin ja sairaanhoitopiirin hallintokeskuksen. Lisäksi johtajaylilääkäri vastaa maakunnan ja erityisvastuualueen varautumistoimenpiteiden ja valmiusvarastoinnin koordinoinnista.

Kiireetöntä leikkaustoimintaa supistetaan merkittävästi ja leikkaussalitiloja muunnetaan tehohoitokäyttöön. Tämä tarkoittaa merkittäviä henkilöstön siirtoja ja koulutusta. Poikkeuksellisessa tilanteessa lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista joudutaan osin joustamaan.

Yhteydenpidossa potilaisiin käytetään vastaavia ratkaisuja kuin postilakon aikana, esimerkiksi tekstiviestit ja sähköpostit. Lisäksi etävastaanottojen käyttöä laajennetaan siellä missä se on mahdollista.

Koronaviruspotilaat hoidetaan erillään muista ja toimintatilat jaetaan myös tämän periaatteen mukaisesti. Vieraita ei myöskään oteta vastaan.

Ulkomailta palaavat työntekijät määrätään kahden viikon mittaiseen etätyöhön, yli 10 hengen kokoukset on pidettävä etänä tai peruttava ja työmatkustuskielto on laajennettu myös kotimaan seminaareihin ja koulutustapahtumiin. Lisäksi muissa kotimaisissa kokouksissa otetaan tilanteen mukaan käyttöön etämenettely.

Toiminnan jatkuvuuden kannalta kriittisten ulkoisten palveluntuottajien työ ja toiminta jatkuu sairaalan tiloissa siinä määrin kuin erikseen määritellään. Mikäli työtehtävien suorittaminen vaatii vierailua sairaalassa, voivat työtehtäviä suorittaa ainoastaan terveet henkilöt.

Näiden toimenpiteiden tarkoituksena on varmistaa hoito sitä tarvitseville potilaille, ja lisäksi rajoittaa koronavirusepidemian leviämistä mahdollisimman tehokkaasti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.