"Kyllikki tappamalla tapettiin" – historioitsija paljastaa uusia yksityiskohtia yhdestä Suomen kuuluisimmista murhamysteereistä

Kyllikki Saaren murhasta paljastetaan uusia yksityiskohtia uutuuskirjassa – kirjoittaja Teemu Keskisarja MTV:n haastattelussa 7:01
Miksi Kyllikki Saaren ruumilta löydettiin kädestä villahansikas? Katso videolta artikkelin alusta, mitkä asiat yhä mietityttävät historioitsijaa ja mitä hän kertoo Saaren kuoleman tutkinnasta. Kuvat suohaudalta: Kaisa Kautto.

Nuoren Kyllikki Saaren murha vuonna 1953 on yksi Suomen kuuluisimmista murhamysteereistä. Historioitsija Teemu Keskisarjan tuore kirja paljastaa uusia yksityiskohtia surmasta, ja kirjailija itse uskoo, että murha on vielä ratkaistavissa.

Vuoden 1953 toukokuussa isojokelainen 17-vuotias Kyllikki Saari katosi pyöräillessään kotiin uskonnollisesta tilaisuudesta. Kuukausia jatkuneiden etsintöjen jälkeen hänen ruumiinsa löydettiin suohon haudattuna. Hänen housunsa oli riisuttu, mikä viittasi seksuaaliseen väkivaltaan.

Vuosien aikana tapausta on yritetty ratkoa lukuisia kertoja, mutta ketään ei ole tuomittu.

Myös Teemu Keskisarja haluaa ratkaista mysteerin.

– Uskoin, että historioitsijan työkaluilla, lapiolla ja lähdekritiikillä, pystyn kaivamaan auki suohautaa. Lähestyn mysteeriä alkuperäislähteiden ja arkistojen kautta, ja jätän somen höpöjutut omaan arvoonsa, Keskisarja sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Rippipappi käytti seksuaalisesti hyväksi

Kyllikki Saaren murhasta on vuosien aikana epäilty muun muassa Saaren rippipappia. Mies on tunnustanut käyttäneensä Saarta seksuaalisesti hyväksi, mikä selvisi KRP:n vanhoista arkistoista vuonna 2008.

Keskisarja on tutkinut rippipapin toimia sitäkin pidemmälle. Hän on päässyt käsiksi arkistoihin, jotka ovat avautuneet 50 vuotta kuoleman jälkeen.

– Minun tutkimuksessani pastorista löytyy vielä rankempia luurankoja sekä menneisyydestä että tulevaisuudesta, mitä tutkijat eivät ole päässeet, tai joutuneet, kolistelemaan.

Poliisi on ollut vaitonainen tutkinnoistaan ja kertoo pääepäiltyjen jo kuolleen.

"Totuus ei ole paennut jäljettömiin"

Moni asia on yhä Keskisarjallekin mysteeri. Yhdestä asiasta Keskisarjalla on kuitenkin vankka käsitys: kyse oli harkitusta murhasta.

– Kyllikki tappamalla tapettiin, kertalaakista.

– Joku hyppää pyöräilijän eteen halkopinon takaa ja tempaisee täysillä päin näköä. Tuollaiseen vammaan ruumiinavauspöytäkirjat viittaavat, eivät niinkään seksuaalirikokseen tai pitkälliseen kamppailuun.

Kuolinsyy ei Keskisarjan mukaan tule selviämään koskaan, mutta muuta voidaan yhä saada selville.

– Moni Kyllikin kuoleman yksiytyiskohta on vielä tavoitettavissa. Totuus ei ole paennut jäljettömiin.

Miksi Kyllikki Saaren ruumilta löydettiin kädestä villahansikas? Katso videolta artikkelin alusta, mitkä asiat yhä mietityttävät historioitsijaa ja mitä hän kertoo Saaren kuoleman tutkinnasta.

Lue myös:

    Uusimmat