Kuvataiteilijoiden protesti: Laita taide jätesäkkiin

Peitä kaikki taideteoksesi jätesäkillä, jos sinulla sellaisia sattuu olemaan silmiesi alla kotona tai työpaikalla. Taulut, veistokset, ryijyt, kankaat, piirrokset. Kaikki ne, jotka taiteilija on omalla kädenjäljellään tehnyt. Mieti sitten hetki, miltä maailma näyttäisi ilman tällaista taidetta.

Suomalaiset kuvataiteilijat toivovat tänään tätä; siis että kaikki taide verhottaisiin hetkeksi jätesäkkiin kello 13. Testin saa tehdä myöhemminkin - tempaus on protesti kuvataiteilijoiden kehnon ansiotason ja arvostuksen vuoksi. Taiteilijat muistuttavat, että taide ei ole ensisijassa bisnestä, vaan se heijastelee kansakunnan arvoja ja sivistystä.

Suomessa on kolmisen tuhatta ammattilaiseksi itsensä luokittelevaa taiteilijaa, kolmannes heistä elää muutaman tuhannen euron vuosituloilla. Kaksi prosenttia taiteilijoista saa valtion apurahaa.

Muutos on mahdollista 

Taiteilijoiden tämän päivän manifestissa julistetaan, että paljon olisi tehtävissä, jos valtion kulttuuripolitiikkaan saataisiin muutoksia. Kyse ei ole suurista lisäkustannuksista, vaan enemmänkin nykyisten määrärahojen järkevämmästä käytöstä.

Tässä muutama ehdotus:

– Apurahabyrokratian pyörittämiseen menevä raha muutettava taiteilijapalkaksi. Näin säästetään myös työttömyys- ja sosiaaliturvan kuluissa.

– Ruotsin malli: Taiteilijalle maksetaan korvausta julkisissa tiloissa pidetyistä näyttelyistä (nyt näyttelyt usein yksityisissä gallerioissa, joista maksettava vuokraa sekä jopa 30-50 prosentin myyntiprovisio).

– Lisää ammattitaitoisia taiteen myyjiä ja managereita Suomeen (nyt heitä on vain muutama).

– Taidetta ostaville yrityksille sekä myös kotitalouksille verovähennysoikeus.

Ainainen elitismin leima 

– 1990-luvun alun lamaan saakka taiteen hankkiminen oli yrityksille arvo. Sen jälkeen asenneilmasto taidetta kohtaan on muuttunut koko yhteiskunnassa kovemmaksi, arvioi Helsingin Taiteilijaseuran puheenjohtaja Mika Vesalahti.

– Taide halutaan helposti nähdä eliitin marginaalisena hienosteluna. Kuitenkin kolmannes suomalaisista taiteilijoista elää EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella, tästä on elitismi kaukana. Meidän tehtävämme on vain vaikuttaa taas seuraavaan hallitusohjelmaan, että taide saisi sellaista tukea ja arvostusta, jota se Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa ansaitsee.

Lue myös:

    Uusimmat