Mainos

Kuvat: Kemin lumilinna vetää turisteja puoleensa vuosi vuodelta enemmän – matkailijoita yli 50 maasta

Kemin Lumilinna ihastuttaa matkailijoita vuosi vuodelta. Sen elinkaari on suhteellisen lyhyt, kevään tullen koko valtava linna sulaa pois.

Lumilinnalla on ollut myös osuutena Kemin matkailun huimaan lisääntymiseen, viime vuonna ulkomaalaisten turistien vierailut kasvoivat lähes 30 prosenttia.

Jo kahdenkymmenen vuoden ajan rakennettu Kemin Lumilinna vetää vuosi vuodelta enemmän turisteja puoleensa.

Vuosittain lumilinnassa vierailee matkailijoita yli 50 maasta. Linnan oppaan, Samuel Chazalmartin mukaan hyvänä vuonna Linnassa vierailee jopa 80 000 turistia.

Linna avataan yleensä tammikuussa ja se sulkeutuu huhtikuussa. Katastrofivuosia ei ole oikeastaan nähty, mutta tulevaa vuotta ei voida koskaan sanoa sataprosenttisen varmaksi.

– Lumilinna on joka vuosi kysymysmerkki. Neljä-viisi vuotta sitten oli lämmin talvi jolloin linna voitiin avata vain viideksi viikoksi, Chazalmartin kertoo.

Linnan rakentaa vuosittain kemiläinen yritys. Rakentamiseen tarvitaan 30 ihmisen kolmen viikon työpanostus. Linnan hienot lumiveistokset tekevät puolestaan taiteilijat ympäri maailmaa.

– Tänä vuonna taiteilijoita oli Venäjältä, Puolasta ja Ukrainasta. Viime vuonna heitä oli Kiinasta.

Chazalmartinin mukaan turisteille Lumilinna on yleensä ihmeellinen asia. Monet näkevät lunta ja jäätä ensimmäistä kertaa elämässään. Mitä turisti sitten yleensä ajattelee saapuessaan Lumilinnaan?

– Täällä on kylmä, Chazalmartin naurahtaa.

Lumilinna ja Kemissä sijaitseva Sampo-jäänmurtaja ovat Kemin vetonaulat. Idea niiden käyttämiseen turismissa kytkeytyy Kemin edustalla talvisin jäätyvään mereen.

– Kemi on teollisuuskaupunki ja sinne haluttiin enemmän aktiviteetteja, vuonna 1988 syntyi idea jäänmurtajan käyttämisestä turismiin ja kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1996 syntyi idea lumilinnasta. Molemmat liittyvät mereen.

Turismi kasvaa ja aktiviteetit lisääntyvät Kemissä

Kemin matkailu Oy:n tiedottaja Noora Barria seisoskelee tyytyväisenä Lumilinnan edustalla. Turistit jonottavat lippuja Lumilinnaan, osa saapuu meren jäältä moottorikelkkasafarilta.

Muutaman sadan metrin päässä aasialainen perhe kuvailee poroja aitauksessa. Meren jäällä näkyy turisteja pilkillä. Kemin matkailu on kasvanut kovasti. Viime vuonna kasvua oli ulkomaalaisten osalta 28 prosenttia ja viipymää alueella on saatu pidennettyä.

– Tämän vuoden helmikuu oli meillä historian vilkkain, Barria kertoo.

– Suurin osa matkailusta tulee Aasiasta, mutta paljon nousua on ollut myös Euroopasta. Matkailijoita on ollut Espanjasta ja Italiasta, saksankielinen alue on meille myös tärkeä.

Lumilinna on Barrian mukaan kannattava bisnes, vaikka sesonki onkin lyhyt ja linna sulaa aina keväisin pois.

– Sampo on houkutellut matkailijoita Kemiin jo 30 vuoden ajan, mutta sitten tämä yhdistelmä: merestä tehty Lumilinna ja jäänmurtaja, se toimii. Kemin alueella matkailuun on panostettu kovasti.

Mikä Kemin erottaa muusta Lapista?

– Me olemme Lappia, mutta meillä on jäätynyt meri. Ja jäätynyttä merta jos lähtee hakemaan, niin ei sitä monesta paikkaa löydy, jossa se on kuitenkin kaupunkia kaikkine palveluineen näin lähellä kuten Kemissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.