Mainos

Kuvat ja video ulkoministeri Stubbin kauhunhetkistä – valvontakamera tallensi veitsimiehen uhittelun

0:35

– Miehen lähestyessä minua hämmennyin aluksi. Nähtyäni veitsen pelästyin ja otin etäisyyttä mieheen. Tapahtuman jälkeen olin huolestunut. Minulla ei ole ollut aikaisemmin vastaavanlaisia uhkatilanteita.

Näin kertoi silloinen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) poliisin esitutkinnassa marraskuussa 2008, kun veitsimies oli yllättäen ilmestynyt Stubbin eteen Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä keskellä päivää. Stubbin kauhunhetket Helsingin Lasipalatsin edessä tallentuivat valvontakamerakuviin. 

Tapahtumasarjalla oli myös silminnäkijöitä, mutta julkisuuteen se ei tuolloin päätynyt. MTV:n Rikospaikka-ohjelma paljasti keskiviikkona veitsimiehen ja Stubbin kohtaamisen.

"Mies mulkaisi minua vihaisesti"

Stubb oli kävelemässä yksin 6.11.2008 kauppakeskus Forumin suunnasta kohti eduskuntataloa, kun hän kertomansa mukaan näki sivusilmällä miehen lähestyvän häntä oikealta.

– Aluksi mies mulkaisi minua ja tämän jälkeen laittoi kätensä taskuunsa. Mies nosti taskustaan esille veitsen ja näytti sitä minulle. Veitsen terä osoitti maata kohden.

– Tämän jälkeen mies mulkaisi minua uudestaan, vihaisesti silmiini ja jatkoi samalla matkaansa kohti Lasipalatsin alikulkukäytävää, Stubb kertoi kuulusteluissa. 

Mies ei sanonut teon aikana Stubbille mitään.

– Kävellessään mies osoitti minulle käsimerkeillä, että oli nähnyt minut eli osoitti aluksi etu-ja keskisormellaan omia silmiään ja tämän jälkeen kohti minua.

– Miehen esittäessä veistä säikähdin todella ja peräännyin. Lopetin myös puhelun jota puhuin kävellessäni, Stubb kertoi.

Stubbin mukaan mies ei varsinaisesti uhannut minua missään vaiheessa veitsellä.

– Miehen käytös ja eleet olivat kuitenkin sellaiset, että pelkäsin tilanteessa. Miehen kädessä ollut veitsi oli kapeateräinen, Stubb kuvaili poliisille.

Epäilty 40-vuotias ulkomaalainen

Stubb otti yhteyttä Suojelupoliisiin.

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikkö ryhtyi tutkimaan asiaa laittomana uhkauksena ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapitona. Tapahtumilla oli myös silminnäkijöitä, mutta julkisuuteen tapahtumat eivät tuolloin päätyneet.

Kaksi päivää myöhemmin poliisi sai kiinni epäillyn, joka oli 40-vuotias Uuden-Seelannin kansalainen. Hän kertoi olleensa Suomessa turistina ja saapuneensa maahan kesäkuussa 2008. Poliisi löysi miehen hallusta kyseisen veitsen.

Mies kertoi kuulusteluissa, että tunnisti miehen (Stubbin) poliitikoksi ja halusi kiinnittää hänen huomionsa aiempiin tapahtumiin Helsingin Postitalossa, jossa mies koki saaneensa ylimielistä kohtelua, kun yritti päästä tietokoneelle.

– Tunnistin hänet (Stubbin) lehtikuvista ja halusin kiinnittää hänen huomionsa tapahtumiin Postitalossa. Tunnistin hänet lehtikuvista.

Mies kiisti, että veitsi olisi ollut hänen kädessään.

– Minulla oli kyllä taskussani sellainen puukahvainen veitsi, jonka terä on noin 10 senttiä pitkä ja se on sahalaitainen. Minulla ei ollut tarkoitus vahingoittaa ketään, mies sanoi kuulusteluissa.

Stubb ilmoitti puolitoista viikkoa tapahtuneen jälkeen poliisille, että kuultuaan esitutkinnan aikana selvinneistä asioista sekä epäillyn tekijän henkilöllisyydestä, hän ei vaadi asiassa rangaistusta.

Veitsiuhittelusta ei nostettu syytettä.

Katso tästä Vinkkimiesten, eli Pekka Lehtisen ja Jarkko Sipilän viimeisin Rikospaikka-jakso.

4:26

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.