Kuva naisen vatsasta paljastaa endometrioosin karut seuraukset: ”En ehkä koskaan enää voi kantaa lasta”

Endometrioosista eli kohdun limakalvon sirottumataudista kärsivä yhdysvaltalainen Ashleigh Beaver kertoo Today-sivustolla, miten hänen kehonsa ilmentää endometrioosin monia kasvoja.

Arviolta noin 10 prosenttia naisista kärsii endometrioosista, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan. Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella.

Yksi endometrioosia sairastavista on 28-vuotias Ashleigh Beaver. Ashleigh kertoo kirjoituksessaan kuvastavansa endometrioosin monia kasvoja: lapsettomuutta, kipuja, rankkojakin hoitoja, taistelua.

Ashleigh kertoo, että hänelle sanottiin jo nuorena, ettei hän voisi saada lapsia. Hän on menettänyt endometrioosin vuoksi kolme lasta kahden keskenmenon ja yhden kohdunulkoisen raskauden vuoksi. 

Onnikin osui Asleighin kohdalle, joka on traagisesti päättyneistä raskauksista huolimatta kahden lapsen äiti.

Taistelutahto on ollut koetuksella


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Ashleigh kertoo käyneensä vatsaontelontähystyksessä poistattaakseen elämäänsä haitanneet endometrioosipesäkkeet. Tähystys on jättänyt jälkensä naisen keskivartaloon – kuten myös kohdunulkoinen raskaus. Monesti arvet ovat muiden ihmisten katseilta piilossa.

Leikkauksen jälkeen Ashleigh kamppaili toipuessaan ja kyseenalaisti joka päivä, oliko kamppailu työn arvoista ja voittaisiko hän koskaan taisteluaan.

– En ehkä koskaan enää voi kantaa lasta. Mietin usein, voinko koskaan parantua täysin tästä sairaudesta, Ashleigh kirjoittaa.

Hän ei kuitenkaan aio lopettaa jokapäiväistä taistelua endometrioosia vastaan.

Endometrioosi voi rauhoittua myös itsestään

Toisinaan vaikeassa endometrioosissa päädytään poistamaan kohtu ja munasarjat ja tarvittaessa typistämään virtsarakkoa ja suolta. Lievemmissä tapauksissa endometrioosia voidaan hoitaa hormonaalisilla lääkkeillä, kuten ehkäisypillereillä, jotka eivät kuitenkaan sovi lapsettomuuspotilaille.

Terveyskirjasto muistuttaa, että endometrioosi rauhoittuu joskus myös itsestään pesäkkeiden arpeutuessa tai viimeistään vaihdevuosien myötä. Potilas voi tulla raskaaksi ilman mitään hoitoa, eivätkä oireet välttämättä uusi raskauden jälkeen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

0:52
Videolla kerrotaan, milloin viimeistään pitäisi havahtua lasten hankkimiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja