Keskenmeno on traumaattinen kokemus – henkinen tuki olisi tarpeen

Keskenmeno on aina hyvin rankka kokemus. Ja toisin kuin monesti luullaan, fyysisellä tasolla koettelemus ei ole hetkessä ohi, vaan se voi kestää jopa kuukausia. Henkinen tuki olisikin äärimmäisen tärkeää – ja siihen voisi panostaa myös meillä Suomessa huomattavasti enemmän.

Keskenmenot ovat henkisesti rankkoja etenkin silloin, kun syytä kesken menneelle raskaudelle ei tiedetä. Pelko siitä, että raskaus menee uudelleen kesken, voi olla tuskaisen ahdistavaa. Syyn selvittäminen voi auttaa arvioimaan, millainen onnistumismahdollisuus on seuraavissa raskauksissa ja löytyykö tapaukselle hoitokeinoja.

Miltä keskenmeno tuntuu?

"Miten voi kaivata jotain, mitä ei koskaan edes ollutkaan?" Viisi suomalaisnaista kertoo, mitä heille tapahtui, kun he saivat keskenmeon.

Syyn selvittäminen on myös kustannustehokasta, sillä keskenmenot aiheuttavat paljon ylimääräisiä kustannuksia. Mutta ei ainoastaan kukkarolle – vaan myös henkiselle puolelle.

Ensin on saatettu tehdä useita ultraäänitutkimuksia, käyty erilaisissa hoidoissa. Ja jos odotettu raskaus päätyykin keskenmenoon, se voi olla hyvinkin musertava hetki – hetki, joka kestää vielä pitkään.

– Keskenmeno ei ole koskaan läpihuutojuttu. Läheskään kaikki keskenmenot eivät mene niin, että se vuotaa pois ja sillä sipuli. Yksikin keskenmeno vaatii usein montakin lääkärikäyntejä, erikoislääkäri Niklas Simberg kertoo.

– Kaavintoja tehdään nykyään harvoin: ensin yritetään lääkkeillä, mikä on muutoin hyvä menetelmä, mutta se toimii vain 90 prosentille ensimmäisellä kerralla. Se vaatii lisää käyntejä, mahdolliset uudet lääkkeet – tai vaatii kuitenkin kaavinnan, Simberg kuvailee.

– Sitten on varmistettava, että kohtu on varmasti tyhjä. On ääritapauksia, joissa se ei todellakaan tyhjene. Voi olla, että menee jopa kuukausia, ennen kuin se kohtu tyhjenee – ja ennen kuin saa yrittää uutta raskautta.

Simberg nostaa myös erittäin tärkeän aiheen esiin: henkisen tuen merkityksen. Keskenmeno voi olla hyvinkin traumaattinen kokemus, ja psyykkinen tuki olisikin erittäin tärkeää.

Kohdun tyhjennys ei saisi olla nuiva ja tekninen toimenpide. Lapsi on jo ennättänyt konkretisoitua odottavalle äidille: kyseessä ei ole vain kohdun tyhjennys sikiöaineesta, vaan vauva, joka ei koskaan syntynytkään.

– Suomessa olemme jäljessä siinä, mitä tulee henkisen tuen tarjoamiseen. Jos henkistä tukea saisi ajoissa, se voisi helpottaa myöskin uuden raskauden ennustetta ja jatkoa, Simberg painottaa.

Katso myös koskettava tarina:

Lue myös:

    Uusimmat