Mainos

Kuusivuotiaiden esiopetus on miljoonahanke

Uuteen koululakipakettiin sisältyvä kuusivuotiaiden esiopetus hirvittää kuntien talousmiehiä. Lakiluonnoksen mukaan esiopetuksen tulisi olla kaikkien lasten oikeus.

-Mielellään lähtisimme siitä, että ainakaan tässä vaiheessa ei lähdettäisi puhtaasti maksuttomasta toiminnasta. On talouskysymys, missä vaiheessa valtion budjettiin saadaan esiopetukseen riittävät valtionosuusrahat, muotoilee Kuntaliiton sivistystoimen päällikkö Matti Rasila.

Nykyisin esiopetusta annetaan päiväkodeissa, ja mukana ovat ne kuusivuotiaat joilla on niissä hoitopaikka. Opetusministeriön arvion mukaan noin kaksi kolmasosaa kuusivuotiaista on näin jo esiopetuksen piirissä.
-Jos valtionosuuksia joudutaan leikkaamaan ja kustannustasoa on edelleen alennettava, niin näin suuren uudistuksen toteuttaminen maksuttomana voi aiheuttaa leikkaustarvetta muihin peruskoulun toimintoihin tai kunnan palveluihin, epäilee Rasila.
-Pitkällä tähtäimellä on kyse siitä, että tämän palvelun sisältö muuttuu. Totta kai siitä aiheutuu lisäkustannuksia, kun kauttaaltaan nostetaan kuusivuotiaiden hoito esiopetuksen tasolle, hän jatkaa.

Opetusministeriön keväällä julkaistun mietinnön mukaan vuoden mittainen maksuton esiopetus lisäisi valtionosuusmenoja 340-440 miljoonalla markalla vuodessa. Arvion taustalla on oletus, että vapaaehtoiseen esiopetukseen tulisi käytännössä mukaan 80-95 prosenttia kuusivuotiaiden ikäluokasta.
-Sikäli kuin ymmärrän, kunnalle säädettäisiin velvoite tarjota esiopetus tiettyjen valtakunnallisten perusteiden mukaisesti. Kunta saisi kuitenkin oikeuden harkita, järjestetäänkö opetus päivähoidon yhteydessä päiväkodeissa vai peruskoulun yhteydessä, pohtii Rasila.

Laajan koululainsäädännön uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 1998 alusta. Se, milloin maksuton esiopetus voitaisiin käytännössä toteuttaa, on kuitenkin opetusministeriön mukaan vielä auki.

Jo pari vuotta valmistellun lakipaketin pulmallisimmat kohdat ovat vielä opetusministeriössä hiottavina. Eduskunnan päätettäviksi lait on tarkoitus tuoda syksyn aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.