Kuusi seikkaa, jotka paljastavat työpaikan ilmapiirin myrkyllisyyden – nämä saatat huomata jo ensimmäisenä päivänä: "Varoitusmerkki"

Työuupuneen painajainen - Ex-suorittajat kertovat 11:17
KATSO MYÖS: Ex-suorittajat kertovat: Tällainen on työuupuneen painajainen

Myrkyllinen ilmapiiri ei tee muuta kuin hallaa omalla mielenterveydelle ja työssä jaksamiselle.

Harva haluaa työskennellä paikassa, jossa työilmapiiri on selvästi myrkyllinen. Aina valinnanvaraa ei ole, mutta jos huomaat jo ensimmäisenä työpäivänä jonkin olevan pielessä, kannattaa harkita, kannattaako työhön jäädä.

Mitä kauemmin pysyt myrkyllisessä, eli stressaavassa työympäristössä, jossa työtoverit puukottavat toisiaan selkään ja koko työkulttuuri perustuu hyväksikäyttöön, sitä hankalampaa sieltä on myös lähteä.

– Kun aloittaa työskentelyn toksisessa kulttuurissa, ihmiset ovat vastahakoisia lähtemään, koska he ajattelevat, että "ehkä se johtuu vain minusta" tai "kyllä joku tekee tälle vielä jotakin", kirjailija ja yritysjohtaja Mary Abbajay kommentoi Huffpostille.

Myrkyllinen työilmapiiri sekoittaa helposti oman pään. Kun oman työpaikan näkee vaaravyöhykkeenä, nukkuu vähemmän, stressaa enemmän ja saattaa alkaa kärsiä mielenterveyden ongelmista.

Jos sellaisessa ympäristössä pysyy liian kauan, myös oma itseluottamus ottaa kolauksen ja saattaa ajatella, ettei ole tarpeeksi hyvä mihinkään muuhun työhön.

Jos työpaikka ei siis tunnu ihan oikealta, kannattaa luottaa omiin vaistoihinsa ja tarkkailla seuraavia merkkejä, jotka voi laittaa merkille jo heti ensimmäisenä työpäivänä.

1. Kukaan ei vaivaudu toivottamaan sinua tervetulleeksi

Aloittaessa uudessa työpaikassa olisi toivottavaa, että uudet kollegat yrittävät aktiivisesti saada sinut tuntemaan olevasi tervetullut. Abbajayn mukaan välinpitämätön käytös saattaa viestiä isommastakin ongelmasta organisaation sisällä.

– Jos ihmiset toteavat, että "minulla ei ole aikaa" tai osoittavat haluttomuutta auttaa sinua oppimaan tai esitellä sinut, se on varoitusmerkki, Abbajay toteaa ja huomauttaa, että ihmisistä huomaa, jos he ovat stressaantuneita.

Esimiehiä 15 vuoden ajan kouluttanut työpajaohjaaja Gregory Tall toteaa, että välinpitämättömän käytöksen voi aistia myös etätöissä aloittaessa.

Kylmä suhtautuminen ei kuitenkaan välttämättä liity mitenkään uuteen työntekijään vaan voi olla, että vanhat tekijät eivät itse ole esimerkiksi kovin innoissaan töistään, eivätkä halua esittää muuta.

2. Todistat tökeröä käytöstä, johon edes esihenkilö ei puutu

Onko uudella työpaikallasi normaalia vähätellä kollegoita tai asiakkaita sähköposteissa tai yleisissä keskusteluissa? Se saattaa olla merkki myrkyllisestä ilmapiiristä, sillä se normalisoi ihmisten kohtelemisen epäkunnioittavalla tavalla.

Tällainen työilmapiiri ei ole hyväksi monessakaan mielessä, sillä paha käytös voi myös tarttua. Tutkimusten mukaan, mitä enemmän työntekijät näkevät tai altistuvat tylylle kohtelulle töissä, sitä todennäköisemmin heistä itsestäänkin tulee tylyjä ja vihamielisiä.

Huomioi, että jos edes esihenkilö ei puutu työpaikan vihamieliseen käytökseen, on erityisesti syytä olla huolissaan.

Suomalaisille tehty kysely paljasti, millaisia ihmisiä työelämässä pidetään hankalina, ja miten se vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin. Häiritsevä käytös voi johtaa koko työpaikan ilmapiirin kiristymiseen tai jopa riitaantumiseen.

3. Työkaverit ovat hieman liian innoissaan juoruamassa muista kollegoista

Joidenkin tutkijoiden mukaan juoruilu on väärinymmärretty keskustelun muoto. Mutta kerrotaanko sinulle jo ensimmäisellä tauolla juoruja uusista kollegoistasi? Jos työpaikalla koetaan, että työkavereista voidaan esittää syytöksiä niin, etteivät he itse ole paikalla, se saattaa tarkoittaa sitä, että toimistodraama on tärkeämpää kuin itse työnteko.

– Työkulttuuri, jossa hyväksytään rehottava juoruilu, on myrkyllistä, Mary Abbajay toteaa.

4. Kukaan työntekijöistä ei pysy työssä muutamaa kuukautta kauempaa

Lähtökohtaisesti rekrytoijan pitäisi kertoa haastattelutilanteessa, jos hakemassasi pestissä on suuri vaihtuvuus ja selittää, mistä ilmiö johtuu. Jos saat selville tämän tiedon vasta työt aloitettuasi, rekrytoija on jostain syystä päättänyt salata tiedon.

– Työpaikan vaihtaminen on aika iso juttu.. Monet yrittävät pysyä yhdessä paikassa jonkin aikaa. Jos uudessa työssä on paljon ihmisiä, jotka pysyvät työssä vain muutaman kuukauden, se tarkoittaa, että he joko päättävät hyvin nopeasti jatkaa matkaa tai että heitä erotetaan melko nopeasti, Gregory Tall toteaa.

Näin hevonen voi opettaa esimiestaitoja. Juttu jatkuu videon alla.

Hevonen ei välitä titteleistä tai johtoryhmän strategiasta, ja on siksi erinomainen esimiestaitojen opettaja 3:29
Hevonen ei välitä titteleistä tai johtoryhmän strategiasta ja on siksi erinomainen esimiestaitojen opettaja.

5. Odotukset työstä eivät kohtaa todellisuutta mitenkään

Ideaalitilanteessa uudelle työntekijälle olisi hyvin selkeää jo ennen työn aloittamista, millaisia hänen työtehtävänsä tulevat olemaan ja mitkä ovat tuon työn tavoitteet.

Myrkyllisessä työilmapiirissä tällaista selkeyttä ei ole ja henkilö päätyy helposti tekemään työtehtäviä, joita ei ole varsinaisesti hakenut.

Jos työn aloittamisen jälkeen esimerkiksi puheet palkasta, työtunneista, työtehtävistä tai joustavuudesta muuttuvat merkittävästi, sinua on todennäköisesti johdettu harhaan.

Työpaikalla saatetaan tällaisessa tapauksessa kärsiä myös alimiehityksestä, minkä takia saatat joutua paikkaamaan työtehtävissä, joihin sinulla ei ole varsinaista osaamista.

6. Pelkäät jo ensimmäisen päivän jälkeen seuraavaa työpäivää

Ensimmäisen päivän jännityksen ja pelon välillä on suuri ero. Se, miltä sinusta tuntuu ihmisten kanssa, joiden kanssa tulet viettämään yhdessä tuhansia tunteja, on merkittävä asia.

– Jos tunnet pelkoa tai alakuloa, ne tunteet kannattaa huomioida. Miltä sinusta tuntuu olla samassa organisaatiossa niiden ihmisten kanssa? Me kaikki tiedämme, että tunteet tarttuvat, Mary Abbajay toteaa.

Ammattia on joskus tervettä vaihtaa, mutta Jaakko Sahimaa vaihtoi työpaikkaa neljän viikon välein – katso, mistä on kyse:

Ammattia on joskus tervettä vaihtaa, mutta psykologi Jaakko Sahimaa vaihtaa työpaikkaa neljän viikon välein 2:11
Ammattia on joskus tervettä vaihtaa, mutta psykologi Jaakko Sahimaa vaihtoi työpaikkaa neljän viikon välein.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat