Kuuro nainen ei saanut palvelua kahvilassa – itkuisesta videosta viraali: "Se on näkymätön vamma"

Kahvila kieltäytyi palvelemasta kuuroa naista – iski takaisin TikTokissa 1:51
Videolla Shannon kertoo saamastaan kohtelusta.

Pohjois-Hollywoodista Kaliforniasta kotoisin oleva nainen väittää TikTok-videollaan, että kahvilaketju kieltäytyi palvelemasta häntä, koska hän on kuuro.

Shannon Herouxin saamasta palvelusta Dunkin’ Donuts  -kahvilaketjussa on noussut kohu, kertovat monet mediat, kuten CNN ja Today.

Kaikki lähti siitä, kun Shannon julkaisi TikTokissa videon, jossa itkuisesti kertoi, ettei häntä ollut palveltu kahvilaketjussa kuuroutensa takia. Video keräsi nopeasti yli kaksi miljoonaa katselua ja on noussut viraaliksi.

– En kuullut mitään. Kyllä, minulla on sisäkorvaistute, mutta minulla ei ollut sitä sillä hetkellä käytössä. Koskaan ennen minua ei ole kieltäydytty palvelemasta. Se sattuu, Shannon kertoo aihetta käsittelevällä videollaan.

Sekä kassalla työskennellyt kahvilatyöntekijä, että kahvilan päällikkö olivat kieltäytyneet palvelemasta häntä. Shannon oli pyytänyt heitä joko laskemaan maskinsa, jotta hän olisi pystynyt lukemaan heidän puhettaan heidän huuliltaan tai kirjoittamaan asiansa hänelle luettavaksi.

– Vedin tiskillä oman maskini alas kertoakseni kassatyöntekijälle, että olen kuuro ja kuinka he haluavat ottaa tilaukseni. Vedin maskini sitten takaisin paikoilleen ja olin valmis antamaan tilaukseni, Shannon kertoo Todayn haastattelussa.

Sen sijaan, että kassatyöntekijä olisi ottanut tilausta vastaan, oli hän kutsunut päällikön paikalle.

Yllä olevalla videolla Shannon kertoo saamastaan kohtelusta.

"Olen niin hämilläni ja sydämeni on särkynyt"

– Siinä kesti muutama minuutti. Yritin kertoa, että minulla on kiire ja haluaisin vain tehdä tilauksen, Shannon jatkaa.

Päällikkö saapui ja alkoi puhua Shannonille, joka ei kuitenkaan pystynyt ymmärtämään tätä, koska asiakkaan ja henkilökunnan välissä on lasinen pleksi. Sen lisäksi kahvilassa oli kova taustahäly muiden asiakkaiden, taustamusiikin ja kahvikoneiden takia.

–  Yritin monta kertaa kertoa olevani kuuro ja etten voi kuulla häntä. Hän jatkoi puhumista. Huomasin sen siitä, että hänen kasvomaskinsa liikkui, tietenkin, Shannon kertoo.

Lopulta päällikkö oli osoittanut ulko-ovea ja alkanut toistamaan samaa fraasia. Shannon olettaa päällikön toivottaneen hänelle hyvää päivänjatkoa. Shannon oli jopa pyytänyt taakseen muodostuneelta jonolta tulkkausapua, mutta ei ollut ymmärtänyt heitäkään kasvomaskin takia.

Kahvilan kassan vieressä olisi ollut paperia, mutta kenelläkään ei ollut kynää, jolla kirjoittaa paperille.

– He eivät uskoneet minua. Pystyin lukemaan sen heidän kehonkielestään. Toistin, että voisitteko kirjoittaa asianne minulle, mutta he vain puhuivat minulle maskin takaa, Shannon kertaa tapahtumia.

Lopulta hän oli kysynyt suoraan, aikoiko kahvila ottaa hänen tilaustaan ja henkilökunta oli kirjaimellisesti pudistanut naiselle päätään, ”ei”.

– Olen niin hämilläni ja sydämeni on särkynyt, Shannon toteaa.

"Se on näkymätön vamma"

Istuessaan autossa tapahtumien jälkeen Shannon tajusi, että häntä oltiin juuri kieltäydytty palvelemasta. Viikkoa tapahtumien jälkeen Shannon on edelleen järkyttynyt saamastaan kohtelusta.

Yleensä myyjät ja ravintolatyöntekijät ovat joustavia ja palvelualttiita. Sen takia Dunkin’ Donuts -kahvilan käytös on Shannonista hämmentävää, loukkaavaa ja jopa syrjivää. Shannon haluaisi erityisesti kahvilan päällikköä tilivelvolliseksi tapahtumista.

– Haluaisin tietää, onko päällikkö samanlainen muille ihmisille ja miksi hän käyttäytyi niin? Kukaan kuuro ihminen ei ansaitse moista. Se on näkymätön vamma, eikä meitä kuuluisi tuomita noin. Puhumme tai emme, sillä ei pitäisi olla merkitystä, Shannon toteaa.

Kaikille asiakkaille tervetullut ilmapiiri

Today kysyi Dunkin’ Donuts -ketjulta selvitystä tapahtumista. Sähköpostissaan ketju vastasi olevansa sitoutunut luovaan tervetulleen ilmapiirin asiakkailleen.

– Otamme tämän erittäin vakavasti, Dunkin' Donutsin tiedottaja kertoo.

Ketju kertoo olleensa yhteydessä Shannoniin ja yrittää löytää ratkaisua ikävään tapahtumaan.  

Monet kuulovammaiset, jotka pystyvät lukemaan ihmisten huulilta, ovat olleet vaikeuksissa koronapandemian vaatiman maskipakon takia. Huulilta lukeminen on ollut haasteellista pandemian aikana kaikkialla Los Angelesissa pakollisten kasvomaskien takia.

– Ensimmäisestä kauppareissusta asti minun on täytynyt pyytää miestäni mukaan kauppaan, Shannon kertoo.

Shannonin mukaan monet koronapandemian takia voimassa olevat rajoitukset, kuten kasvomaskit, turvavälit ja pleksit asiakkaiden ja työntekijöiden välillä, ovat vaikeuttaneet kuulovammaisten normaalia arkea.

Vaikka Shannonilla onkin sisäkorvaistute, on sen kanssa äänten erottaminen toisistaan hyvin haastavaa esimerkiksi meluisassa kahvilaympäristössä. Sen takia Shannon luottaa myös huulilta lukemiseen. Koronapandemian aikana hän on yrittänyt opetella lukemaan huulilta kasvomaskin läpi ja on jopa oppinut tiettyjen yksinkertaisten kaupoissa toistuvien fraasien liikkeet.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, Today ja TikTok

Lue myös:

    Uusimmat