Kuumuus sulattaa jo lenkkaritkin Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain länsirannikolla hikoillaan historiallisen helleaallon kourissa. Paahtava kuumuus piinaa erityisesti Kaliforniaa, Nevadaa ja Arizonaa.

Las Vegasissa elohopea on noussut jo yli 47 asteeseen ja kesäkuu on ollut kaupungin historian kuumin.

Tilanne on ollut vielä tukalampi osissa Kaliforniaa ja Nevadaa, paikoin on mitattu jo 53 lämpöastetta. Nyt jännitetäänkin, rikkoutuuko lähes sata vuotta voimassa ollut lämpöennätys. Heinäkuun 10. päivänä 1913 Nevadan ja Kalifornian rajalla sijaitsevassa Kuolemanlaaksossa mitattiin 56,7 lämpöastetta. Yhdysvaltain kansallisen sääpalvelun mukaan kyseessä on ”korkein luotettavasti mitattu lämpötila maapallolla”.

Paahteen ennustetaan jatkuvan alueella vielä useiden päivien ajan ja voimassa on erilaisia hellevaroituksia. Alueen asukkaita kehotetaan pysymään sisätiloissa ja kuumuuteen tottumattomia matkailijoita patistellaan varovaisuuteen.

Torstaina Yhdysvalloissa vietetään maan kansallispäivää ja juhlia ilotulituksineen järjestetään perinteisesti ulkosalla. Nyt monet näistä juhlista ovat helteen vuoksi peruutusuhan alla.

Kuumuus sulattaa jo lenkkitossutkin.

– Kaikki se, mikä pitää kengät koossa hajoaa, valitti Kuolemanlaaksossa asuva Mike Woods CNN -uutisille.

19 palomiestä menehtynyt

Kuumuus ja kuivuus ovat myös ruokkineet maastopaloja alueella ja Arizonassa riehuva palo on saanut järkyttävän käänteen. Ainakin 19 palomiestä on kuollut yrittäessään torjua pientä Yarnellin kaupunkia uhkaavaa paloa. BBC-uutisten mukaan kaksi palomiestä olisi selvinnyt hengissä. CBS-uutisten mukaan palossa olisi loukkaantunut kahdeksan palomiestä.

Miehet kuuluivat maastopalojen torjuntaan erikoistuneeseen joukkoon, niin sanottuun hotshot –ryhmään. Viranomaisten mukaan tapahtumien selvittämiseen menee vielä aikaa, mutta palomiehet olivat yrittäneet paeta kuumuudelta ja liekeiltä suojaavien erikoispeitteiden alle. Kyseessä on yksi Yhdysvaltain historian pahimmista palomiehiä kohdanneista murhenäytelmistä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mukaan palomiehet olivat sankareita, jotka kuolivat suojellessaan muita.

Nopeasti liikkuva maastopalo alkoi perjantaina, syyksi epäillään salamaniskua. Palossa on tuhoutunut toistaiseksi ainakin 200 rakennusta. Koko helleaallon vaivaamaa, erittäin kuivaa aluetta varoitetaan nopeasti leviävistä maastopaloista.

Lue myös:

    Uusimmat