Mainos

Kuuba juhli 40-vuotistaivaltaan

Kuuba juhli eilen vallankumouksensa 40-vuotispäivää. Presidentti Fidel Castro piti illalla juhlan kunniaksi puheen, jossa hän muisteli asetovereitaan ja tuomitsi samalla markkinatalouden koko maailman kiroukseksi.

Castro piti puheensa Santiago de Cuban 1500-luvulla rakennetun kaupungintalon parvekkeella, samalla paikalla, jossa hän tasan 40 vuotta sitten ilmoitti joukkojensa kukistaneen Fulgencio Batistan diktatuurin. Batista pakeni Dominikaanisen tasavaltaan ja Castro julisti Kuuban kansantasavallan perustetuksi. Castro kuvaili Batistasta saamaansa voittoa sotilaalliseksi ja poliittiseksi ihmeeksi. Hän palautti mieliin, kuinka pieni ja heikosti aseistettu kapinallisjoukko oli voittanut suuren ja hyvin varustetun armeijan. Hän ylisti myös sissien puhdasta, kovaa ja tervettä elämäntapaa.

Castrolla oli yllään tavanomainen oliivinvihreä univormunsa. Ajan kulun myöntäen hän sanoi, ettei hän ole "aivan sama mies kuin ennen", mutta huomautti pukeutuvansa samalla tavalla, ajattelevansa samalla tavalla ja unelmoivansa samalla tavoin kuin ennen. Tässä kohdin satapäihin noussut yleisö puhkesi suosionosoituksiin. Castro purki vihaansa Yhdysvaltoihin ja ylisti Kuuban sankarillista kansaa, joka on 40 vuotta kestänyt maailman voimakkaimman ja rikkaimman imperialistisen valtion aggressiota, saartoa ja taloudellista, poliittista ja ideologista sotaa.

Castro ylisti Kuuban vallankumouksen saavutuksia terveydenhoidon ja opetuksen aloilla ja sanoi, ettei niille löydy vertaa läntisellä pallonpuolisikolla. Hän ei kosketellut maan nykyisiä taloudellisia vaikeuksia.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.