Kutsuuko ensimmäinen kesäreissu sähköautolla? Muista nämä vinkit

Autoliiton Teppo Vesalainen kertoo, mistä tunnistaa kuljettajan väsymyksen. 6:19
KATSO MYÖS: Autoliiton Teppo Vesalainen kertoo, mistä tunnistaa kuljettajan väsymyksen.

Sähköautoonsa kannattaa tutustua huolella, ennen kuin lähtee tien päälle. 

Oletko lähdössä kesällä ensimmäiselle pidemmälle reissulle sähköautolla? Helenin sähköisen liikenteen tuotekehityspäällikkö ja kokenut sähköautoilija Päivi Linteri jakaa tiedotteessa vinkkinsä kesäisten reissujen varalle.

1. Mene rohkeasti matkakohde edellä

Vaikka liikkuukin sähköautolla, matkaa ei tarvitse taittaa laturilta laturille. Varsinkin uudemmissa autoissa on suuret akut ja Suomessa on paljon latauspisteitä. Pohjois- ja Itä-Suomessa on toki latauspaikkoja vähemmän, mutta sama pätee myös tankkausasemiin.

2. Tunne kulkupelisi

Ennen matkaa kannattaa tutustua omaan sähköautoonsa. Kuten polttomoottoriauto, myös sähköauto kuluttaa enemmän moottoritiellä kuin maantiellä. On tärkeää tietää, kuinka pitkälle täydellä akulla pääsee eri olosuhteissa. Tämä kun on selvillä, reitin varrelta on helppo valita latauspaikat. 

Myös oman autonsa latausteho kannattaa selvittää. Todellinen teho voi olla eri kuin valmistajan ilmoittama.

3. Käy verkon keskustelufoorumeilla

Jos käytössäsi on entuudestaan tuntematon vuokra- tai yhteiskäyttöauto, siihen liittyvää tietoa voi hakea verkkokeskusteluista. Sosiaalisesta mediasta löytyy laajalti merkkikohtaista tiedonvaihtoa. Keskusteluista voit saada vinkkejä esimerkiksi mahdollisiin ongelmatilanteisiin. 

Yksityishenkilöiden jakamaan tietoon kannattaa toki suhtautua kriittisesti, sillä viralliset käyttöohjeet ja tekniset tiedot saa auton valmistajalta.

4. Opettele latausetiketti

Kesällä Suomen teillä liikkuu paljon autoilijoita, joten latausetiketin noudattaminen hyödyttää kaikkia. Usein latauspaikoilta löytyy perus- ja suurteholatauspiste. Latauspysähdykset eivät veny turhan pitkiksi, kun akkuja ei ladata suurteholatauspisteillä aivan täyteen. Kun akut on saatu 80 -prosenttisesti täyteen, on kohteliasta jatkaa matkaa tai siirtää auto peruslatauspisteelle.

Matkantekoa voi tehostaa myös suosimalla majoituspaikkoja, joissa voi ladata sähköauton. 

5. Ota sovellukset käyttöön 

Sähköauton lataussovelluksien määrä voi tuskastuttaa, mutta kertaalleen tehdyn käyttöönoton jälkeen niiden hyödyntäminen on helppoa.

Varmista, että sovellus on käyttövalmiudessa ja että maksukortin tiedot ovat kunnossa.

Matkantekoa voi helpottaa myös erilaisilla reittisovelluksilla. Hyvä sovellus määrittää parhaan ajoreitin ja huomioi auton kantaman, keskimääräisen kulutuksen ja lataustehon. Myös latauskarttoihin kannattaa tutustua.

Lähde: Helen

Lue myös:

    Uusimmat