Uskaltaako sähköautoa ladata mökillä? Jos nämä asiat ovat kunnossa, niin mikä ettei – tässä vinkit

Muista nämä asiat, kun lataat sähköautoa kotona 0:48
Ota nämä asiat huomioon sähköauton kotilaturin valinnassa ja asennuksessa.

Auton lataaminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutama turvallisuusseikka täytyy huomioida niin kotona kuin mökilläkin ladatessa. Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta vakuutusyhtiö Ifin vinkit kotilaturin valintaan ja asennukseen.

Sähköautojen yleistyessä kasvaa myös tarve niiden latauspisteille. Latureita löytyy yhä useamman omakotitalon ja taloyhtiön pihasta, ja reissun päällä virtaa saadaan lisää yleisiltä latausasemilta.

Sähköauton lataamiseen tarkoitettua kiinteää laturia ei kuitenkaan välttämättä löydy vielä mökiltä. Väliaikainen lataaminen voi silti onnistua, kunhan sähköverkko ja pistokkeet ovat hyvässä kunnossa, mutta säännölliseen ja pitkäaikaiseen lataamiseen tulee hankkia käyttöön tarkoitettu latauslaite.

Vakuutusyhtiö If kysyi asiakkailtaan sähköautoiluun liittyvistä huolista, ja nimenomaan lataaminen sekä kotilatausasemat nousivat esiin vastauksissa.

– Huoli on ymmärrettävä, sillä lataukseen liittyvät asiat ovat monelle uusia. Sähköautoiluun jo vaihtaneille asia on arkisempi ja huoletkin sen ympärillä pienempiä, kertoo tiedotteessa Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Eero Färkkilä.

Latureita koskevat omat säännöksensä ja turvallisuusvaatimuksensa, joten sähköauton voi jättää latautumaan laadukkaaseen kotilaturiin turvallisin mielin.

– Turvallinen kotilatauspiste asennuksineen maksaa yleensä 1 000–2 000 euroa. Polttomoottoriautoon verrattuna sähköauton käyttövoimakustannukset ovat alhaisemmat, ja jo muutaman vuoden ajoilla latausasema on yleensä maksanut itsensä takaisin, Färkkilä sanoo.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, mitä kaikkea tulee pitää mielessä, jos aikoo ladata sähköautoa kotona.

Lue myös:

    Uusimmat