Sähköautolla hiihtolomalle? Ota huomioon nämä asiat

Tällä keinolla voit estää sähköauton isoimmat jäätymisongelmat 2:28
KATSO MYÖS: Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkit talviseen sähköautoiluun.

Kylmä sää voi vaikuttaa merkittävästi sähköauton toimintamatkaan ja pidentää myös latausaikoja. Näillä vinkeillä teet hiihtolomareissusta sähköautolla sujuvampaa.

Sähköautoilija joutuu talvella ottamaan tiettyjä asioita huomioon. Yksi tällaisista on kylmän vaikutus kulkupelin toimintamatkaan.

– Sähköauton toimintamatka lyhenee kylmällä säällä 30–50 prosenttia. Esimerkiksi 500 kilometrin säde voi kutistua kovalla pakkasella alle 300 kilometriin. Jos luvassa on kylmää keliä, latauspysähdykset kannattaa suunnitella tavallista tiheämmin, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri tiedotteessa.

Tämän viikon perjantaina ja lauantaina on melko varmasti vilkasta tien päällä, kun hiihtolomalle lähdetään pääkaupunkiseudulta, Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta.

Latauspaikkaa voi joutua siis odottamaan, ja tähänkin säällä on iso merkitys, sillä kovalla pakkasella joidenkin autojen latausaika voi kaksinkertaistua.

Myös viime vuonna hiihtolomaviikkojen ruuhkien aikana julkisten latauspisteiden latausmäärät moninkertaistuivat lomaviikkoja edeltävistä lukemista, kertovat sähköisten ajoneuvojen latauspaikkaratkaisutoimittaja Plugitin tiedot. 

Tämä talvi on monelle ensimmäinen sähköauton ratissa. Viime vuoden lopussa Suomessa oli vajaa 84 000 täyssähköistä henkilöautoa ja vuotta aiemmin määrä oli noin 45 000, kertoo Autoalan tiedotuskeskus.

Tässä viisi vinkkiä sähköautoilun sujuvoittamiseksi hiihtolomaliikenteessä:

  • Kannattaa suunnitella matkareitti ja latauspisteet ennalta. Tutki sääennustetta ja varaudu siihen, että kylmällä säällä on enemmän latauspysähdyksiä.
  • Akun lataaminen täyteen ennen lähtöä. Auto on myös hyvä esilämmittää.
  • Lähde matkaan ruuhkahuippujen ulkopuolella. Matkan aikataulussa kannattaa olla väljää, mikäli joudut odottamaan latauspisteellä tai muuttamaan reittisuunnitelmaa. Tarkista latauspisteen ruuhkatilanne latausoperaattorin sovelluksesta.
  • Ota mukaan kannettava latauskaapeli tai ykköstason laturi siltä varalta, jos latausasemilla sattuu yllätyksiä.
  • Ota mukaan lämmintä vaatetta. Aina voi tapahtua jotain yllättävää ja voit joutua odottamaan ulkona.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat