Kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tytär ja tämän ex-mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen

4:47
MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö kuvaili jo tuoreeltaan tapausta Suomen petosrikoshistorian klassikoksi. Tästä syystä Jarkko Sipilä on tätä mieltä.

Irakilaismiehen tytär ja hänen ex-miehensä ovat saaneet ehdottomat vankeustuomiot.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen vuonna 1996 syntyneen tyttären ja tämän vuonna 1984 syntyneen ex-miehen ehdottomaan vankeuteen törkeästä petoksesta ja kahdesta törkeästä väärennyksestä.  

Nainen tuomittiin 1 vuoden 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen ja tämän ex-mies 1 vuoden 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Oikeus katsoi, että ex-mies oli tytärtä aktiivisempi suunnitelman laatimisessa ja toteuttamisessa.

Hyötyivät väärennöksistä

Helsingin käräjäoikeuden mukaan kaksikko oli vuosina 2017–2019 valmistuttaneet Irakissa olevien rikoskumppanien kanssa väärennetyn naisen isää koskevan kuolintodistuksen ja kolme henkirikoksen tutkintaan liittyvää asiakirjaa.

Asiakirjoja käytettiin sittemmin todisteina Helsingin hallinto-oikeudessa naisen oleskelulupaa ja käännyttämistä koskevassa asiassa ja myöhemmin myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Hallinto-oikeus antoi naiselle asiakirjojen perusteella oleskeluluvan ja EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta ja määräsi Suomen maksamaan tyttärelle 20 000 euroa korvauksia.

Tytär katsottiin myös syylliseksi perättömään lausumaan viranomaismenettelyssä tämän annettua vääriä tietoja turvapaikkakuulustelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja