Paljastava kuva: Tapetuksi väitetyn irakilaismiehen väärennetystä kuolintodistuksesta ei löydy kuolinpäivää tai -aikaa

4:44
Miksi tuomioistuin ei tarkistanut kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen asiakirjojen mahdollisia puutteita? Valtiosääntöoikeuden yliopistonlehtori vastaa.

EIT-huijauksen yhteydessä tehdyt väärennökset ovat paljastuneet poliisin esitutkintamateriaalin perusteella nopeasti ja huolimattomasti tehdyiksi.

Väärennetyiksi epäillään neljää asiakirjaa. Ne ovat kuolleeksi väitetyn, mutta yhä eläväksi todetun henkilön kuolintodistus, tapaukseen liittyvä poliisiraportti, raportti tutkinnan etenemisestä sekä kuulustelukertomus.

Kaikki neljä asiakirjaa on esitutkintapöytäkirjan mukaan kirjattu samalle päivämäärälle. Kuolintodistuksen kohta 11 puolestaan on tyhjä. Kyseiseen kohtaan tulisi kirjata uhrin kuolinpäivä ja -aika. Myös asiakirjojen leimoissa on puutteita.

Kuolleeksi uskottu irakilaismies sai Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja lähti takaisin Irakiin vapaaehtoisesti. Esitutkinnan mukaan henkilön väitettiin kuolleen Irakissa joulukuussa 2019. Pian Irakin viranomaisilta tuli kuitenkin tieto, että kyseinen henkilö voisi yhä olla elossa. Näin ollen keskusrikospoliisi aloitti joulukuussa 2019 esiselvityksen asiasta.

Tapauksesta tekee poikkeuksellisen se, että Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomistuimelta EIT:ltä marraskuussa 2019 päätöksen, jonka mukaan Suomi oli rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykäliä, jotka takaavat oikeuden elämään ja kieltävät kidutuksen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja