Kunta-alalla saatu aikaan osittainen neuvottelutulos – vaatii vielä hallintojen hyväksynnän

Kunta-alalla on saavutettu neuvottelutulos, jossa ovat mukana kaikki muut paitsi hoitajajärjestöt Tehy ja Super. Tulos menee vielä sopua hakevien Kuntatyönantajien, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n ja Julkisen alan unionin JAU:n hallintojen käsiteltäväksi.

Sopu saatiin aikaan maanantaina aamupäivällä. Neuvotteluja käytiin perjantaina 3. kesäkuuta aamusta pitkälle iltaan ja lopullinen päätös syntyi maanantaina aamulla.

Kunta-alan neuvotteluja on käyty jo lähes vuoden alusta lähtien eli sopuratkaisun syntymisessä on kestänyt pitkään ja hoitajajärjestöjen osalta ratkaisua ei ole vielä syntynyt. Kevään aikana kunta-alalla on järjestetty useita lakkoja ja ylityökieltoja.

Seuraavaksi neuvottelutulos siirtyy neuvotteluosapuolten hallintojen käsittelyyn. Esimerkiksi JUKO:n neuvottelukunnat ja hallitus kokoontuvat tiistaina 7. kesäkuuta.

Sopimuksen sisällöstä kerrotaan, jos kaikkien järjestöjen hallinnot hyväksyvät neuvottelutuloksen.

Kunta-alan sopimuspakettiin kuuluvat kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus.

Kokonaisuudessa määritellään muun muassa opettajien, lääkäreiden, kirjastotyöntekijöiden, hallintohenkilöstön, hoitajien ja monien muiden ammattiryhmien palkat ja työehdot.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat uhanneet jopa joukkoirtisanoutumisilla, jos järjestöjä tyydyttävää palkkaratkaisua ei synny. Toistaiseksi hoitajien ”pelastusohjelmalle” ei ole katsottu olevan varaa. Hoitajajärjestöt ovat vaatineet 3,6 prosentin palkankorotukset viidelle vuodelle yleisten korotusten päälle, jotta hoitajapulaa pystyttäisiin helpottamaan.

Valtiovalta ei ole toistaiseksi lämmennyt hoitajien palkkaohjelman rahoittamiselle. Kuntakentällä ei ole rahaa hoitajien vaatimiin korotuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat