Kunnille lista hyvistä rokotuskäytännöistä

Kunnille on lähetetty lista hyvistä rokotuskäytännöistä, joilla jonot voitaisiin parhaiten välttää. Sosiaali -ja terveysministeriö on kerännyt käytäntöjä kunnista, jotka ovat onnistuneet joukkorokotuksissa, kuten Helsingistä ja Tampereelta.

Käytännön ohjeilla toivotaan olevan apua tulevassa, kun rokotettavien määrä koko ajan lisääntyy.

- No listassa on hyvin konkreettisia esimerkkejä siitä, että rokotuksia kannattaa hajauttaa useampaan pisteeseen, joko terveysasemiin, kouluihin tai messuhalleihin. Näin jonotkin hajautuvat. Toisaalta sitten jonoja pitää hallita, käyttää vaikka numerolappuja. Lisäksi avustavaa henkilökuntaa kannattaa käyttää, eli se joka pistää ei välttämättä vedä ruiskuun ja tee kirjauksia. Tietojärjestelmään kirjaamisenkin voi jättää myöhemmäksi, niin siinä tietysti säästetään aikaa, osastopäällikkö Päivi Sillanaukee, sosiaali- ja terveysministeriöstä listaa.

Aikataulut vaihtelevat kunnittain

Suomeen on saatu jo lähes 800 000 annosta rokotetta, viikottain niitä tulee noin 200 000. Välillä rokotteet ovat kuitenkin loppuneet kunnista.

- Tieto siitä, paljonko näitä rokotteita on milläkin viikolla tulossa, saadaan hyvin pienellä ja lyhyellä varoitusajalla. Näin ollen kunnatkaan eivät voi varautua etukäteen siihen, että kuinka paljon heillä on rokotetta käytettävissä. Se on yksi haaste, Sillanaukee selvittää.

Tänään Suomeen kuitenkin saatiin taas 157 000 annosta rokotetta lisää. Ne on tarkoitus toimittaa kuntiin tällä ja ensi viikolla.

Kunnissa rokotetaan nyt raskaana olevia ja pitkäaikaissairaita, seuraavaksi siirrytään terveiden lasten rokottamiseen. Aikataulut vaihtelevat kunnittain.

- Voi olla jopa viikon tai kahdenkin eroja, sitä ei voida välttää. Se riippuu esimerkiksi siitä, kuinka paljon kunnissa on riskiryhmäläisiä ja kuinka moni riskiryhmistä on ottanut rokotteen. Joissakin kunnissa on taas toisaalta oltu hyvin tehokkaita ja pantu heti kaikki rokotteet kiertoon, lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali-ja terveysministeriöstä kertoo.

Suomessa on nyt varmistettu kaikkiaan 2252 sikainfluenssa-tartuntaa. Sairastuneiden todellinen määrä on kuitenkin moninkertainen, sillä suurinta osaa sairastuneista ei testata.

Lue myös:

    Uusimmat