Mainos

Kunnat tarvitsevat lisää työntekijöitä

Yli puolet kunnista tarvitsisi lisää henkilöstöä lähimmän vuoden aikana. Lisäväen tarve on noin 7700 henkilöä. Ongelmia on kuitenkin muun muassa lääkärien, opettajien, sosiaalialan työntekijöiden, hoitohenkilöstön, atk-henkilöstön, maatalouslomittajien sekä puheterapeuttien saatavuudessa.

Vanhus ja auttaja

Kunnallinen työmarkkinalaitoksen (KT) tänään Raumalla julkistaman selvityksen mukaan tarvittavasta lisähenkilöstöstä valtaosa palkattaisiin Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen lääneihin, joissa kunnilla on myös parhaat taloudelliset mahdollisuudet lisätä henkilöstöä. Kuntayhtymissä lisää työntekijöitä palkattaisiin erityisesti sairaanhoitopiireihin, ammatillisiin oppilaitoksiin ja kansanterveystyön kuntayhtymiin.

Henkilöstön määrän arvioidaan tulevina vuosian lisääntyvän erityisesti sosiaali- ja terveystoimessa. Palvelujen kysyntään vaikuttavat väestön ikääntyminen ja muuttoliike. KT:n tiedusteluun vastanneista kuntayksiköistä joka kolmas vakinaistaa henkilöstöään. Suunnitelmien mukaan seuraavan vuoden aikana vakinaistetaan 2200 määräaikaista palvelussuhdetta. Kunta-alalla työskentelee tällä hetkellä noin 410 000 palkansaajaa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana ei henkilöstön kokonaismäärässä ole odotettavissa suuria muutoksia.

"Aika palkata lisätyövoimaa"

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Jouni Ekuri patisteli kuntia ja kuntayhtymiä tarpeelliseen työvoiman lisäämiseen.
-Niissä kunnissa, joissa talous antaa myöten, työnantajien tulisi varautua tuleviin vuosiin investoimalla henkilöstöön. Vain näin on mahdollista parantaa tuloksellisuutta ja työelämän laatua ja samalla lisätä henkilöstön työhyvinvointia.
-Erityisesti sosiaalitoimen, terveydenhoidon ja opetusalan peruspalveluissa työvoimatilanteen tulisi olla hallinnassa.

Ekuri sanoi Raumalla, että kuntien mahdollisuudet lisätyövoiman palkkaamiseen näyttävät parantuneen.
-Taloudelliset erot kuntien kesken ovat kuitenkin kasvaneet. Kasvukeskuksissa ja Etelä-Suomen läänissä tarvitaan lisähenkilöstöä ja näissä on myös mahdollisuuksia sen palkkaamiseen. Pohjois-Suomessa ja muuttotappiokunnissa tilanne on aivan toinen.

Seuraavaa tuloratkaisua pidetään kunnille ratkaisevana kuntien pyrkiessä parantamaan työvoimatilannettaan. -Jos hinta on kunnille liian kallis, kuntatyönantajien mahdollisuudet lisätyövoiman rekrytointiin heikkenevät nykyisestään, Ekuri arvioi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.