Kunnat tarvitsevat lisää työntekijöitä

Yli puolet kunnista tarvitsisi lisää henkilöstöä lähimmän vuoden aikana. Lisäväen tarve on noin 7700 henkilöä. Ongelmia on kuitenkin muun muassa lääkärien, opettajien, sosiaalialan työntekijöiden, hoitohenkilöstön, atk-henkilöstön, maatalouslomittajien sekä puheterapeuttien saatavuudessa.

Vanhus ja auttaja

Kunnallinen työmarkkinalaitoksen (KT) tänään Raumalla julkistaman selvityksen mukaan tarvittavasta lisähenkilöstöstä valtaosa palkattaisiin Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen lääneihin, joissa kunnilla on myös parhaat taloudelliset mahdollisuudet lisätä henkilöstöä. Kuntayhtymissä lisää työntekijöitä palkattaisiin erityisesti sairaanhoitopiireihin, ammatillisiin oppilaitoksiin ja kansanterveystyön kuntayhtymiin.

Henkilöstön määrän arvioidaan tulevina vuosian lisääntyvän erityisesti sosiaali- ja terveystoimessa. Palvelujen kysyntään vaikuttavat väestön ikääntyminen ja muuttoliike. KT:n tiedusteluun vastanneista kuntayksiköistä joka kolmas vakinaistaa henkilöstöään. Suunnitelmien mukaan seuraavan vuoden aikana vakinaistetaan 2200 määräaikaista palvelussuhdetta. Kunta-alalla työskentelee tällä hetkellä noin 410 000 palkansaajaa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana ei henkilöstön kokonaismäärässä ole odotettavissa suuria muutoksia.

"Aika palkata lisätyövoimaa"

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Jouni Ekuri patisteli kuntia ja kuntayhtymiä tarpeelliseen työvoiman lisäämiseen.
-Niissä kunnissa, joissa talous antaa myöten, työnantajien tulisi varautua tuleviin vuosiin investoimalla henkilöstöön. Vain näin on mahdollista parantaa tuloksellisuutta ja työelämän laatua ja samalla lisätä henkilöstön työhyvinvointia.
-Erityisesti sosiaalitoimen, terveydenhoidon ja opetusalan peruspalveluissa työvoimatilanteen tulisi olla hallinnassa.

Ekuri sanoi Raumalla, että kuntien mahdollisuudet lisätyövoiman palkkaamiseen näyttävät parantuneen.
-Taloudelliset erot kuntien kesken ovat kuitenkin kasvaneet. Kasvukeskuksissa ja Etelä-Suomen läänissä tarvitaan lisähenkilöstöä ja näissä on myös mahdollisuuksia sen palkkaamiseen. Pohjois-Suomessa ja muuttotappiokunnissa tilanne on aivan toinen.

Seuraavaa tuloratkaisua pidetään kunnille ratkaisevana kuntien pyrkiessä parantamaan työvoimatilannettaan. -Jos hinta on kunnille liian kallis, kuntatyönantajien mahdollisuudet lisätyövoiman rekrytointiin heikkenevät nykyisestään, Ekuri arvioi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat