Mainos

Kuninkaan hallituslausunnoista kohua Ruotsissa

Ruotsin parlamentin perustuslakivaliokunta selvittää, onko pääministeri Göran Persson rikkonut perustuslakia Aasian katastrofin tiedotuksessa kuninkaalle.

Ruotsin valtiopäivien perustuslakivaliokunta aikoo tutkia, rikkoivatko maan hallitus ja pääministeri Göran Persson perustuslakia, kun ne eivät heti tiedottaneet Aasian katastrofista kuninkaalle, kertoo valiokunnan puheenjohtaja, maltillisen kokoomuksen Göran Lennmaker Svenska Dagbladet -lehdelle.

Muodollista päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole vielä tehty, koska valiokunta ei ole kokoontunut katastrofin jälkeen, sanoo valiokunnan kansliapäällikkö Bertil Wennberg.

Ruotsin hallitusmuodon mukaan pääministerin tulee tiedottaa valtionpäämiehelle eli kuninkaalle valtakunnan asioista. Kuningas Kaarle XVI Kustaa kertoi eilen Dagens Nyheter -lehden haastattelussa saaneensa katastrofista tietoa hallitukselta vasta puolitoista vuorokautta katastrofin jälkeen

- Saimme monen mutkan kautta yhteyden valtiosihteeri Lars Danielssoniin illalla 27.päivä, kuningas kertoi lehdelle.

Danielsson kertoi eilisen Dagens Nyheterissä hallituksen ymmärtäneen vasta 27.joulukuuta, että katastrofi oli niin suuri, että kuninkaalle pitäisi tiedottaa. Danielssonin mukaan hovista soitettiin, ennen kuin hallitus ehti ottaa yhteyttä hoviin.

"Vastuuta ei oteta"

Kuningas myös sanoi Dagens Nyheterin haastattelussa ruotsalaisten olleen hieman hitaita katastrofin hoidossa.

- Ruotsissa on usein niin, ettei kukaan uskalla ottaa vastuuta. Pelätään käynnistää asioita, se voi tarkoittaa kuluja, ja sitten joutuu vastuuseen, kuningas sanoi lehdelle. Lausunto voidaan tulkita hallituksen arvosteluksi, vaikka kuninkaan tulisi pidättäytyä kommentoimasta politiikkaa.

Tukholman yliopiston valtio-opin professori Olof Ruin arvioi tänään Dagens Nyheterissä lausunnon olevan lähellä rajaa, jota ei tulisi ylittää. Uutistoimisto TT:n haastattelema norjalainen valtiotieteilijä ja monarkiatutkija Carl-Erik Grimstad oli sitä mieltä, ettei rajaa ylitetty.

- Jos kuninkaalla ei ole näkemyksiä tästä asiasta, hän heikentää omaa rooliaan, Grimstad sanoi TT:lle.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 11.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.