Kuninkaallisasiantuntija arvioi Harryn ja Meghanin lähtöä hovista: "Tämä on ollut aikamoista sössimistä"

6:37
Videolla kuninkaallisasiantuntija kertoo, miltä Harryn ja Meghanin tulevaisuus todella näyttää.

Kirjailija Kaisa Haatasen mukaan prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lähtö hovista on luonnollinen jatkumo länsimaisten monarkioiden kehityksessä.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättivät brittihovin ja sen velvollisuudet taakseen virallisesti 31. maaliskuuta. Herttuapari kohautti koko maailmaa tammikuussa ilmoittavansa aikovansa siirtyä syrjään kuninkaallisista velvollisuuksistaan, työskentelevänsä jatkossa taloudellisesti itsenäisinä brittihovista sekä muuttavansa Pohjois-Amerikkaan. 

Asiaan perehtyneen kirjailija Kaisa Haatasen mukaan Harryn ja Meghanin lähtö brittihovista oli hyväksyttävä valinta sekä loogisen kehityskulun tulos.

– Lähteköön, menkää. Se on ihan tervettä ajatellen länsimaailman monarkioita ja niiden kehitystä. Saavat mielestäni kutistua ja sieltä saa lähteä pois, Haatanen arvioi. 

Haatasen mukaan herttuaparin päätöksen taustalla ovat varmasti sekä Harryn että Meghanin omat henkilökohtaiset toiveet. Harry on hiljattainkin puhunut siitä, että hän kärsii yhä äitinsä prinsessa Dianan kuolemasta aiheutuneista traumoista. Diana kuoli traagisessa auto-onnettomuudessa Pariisissa vuonna 1997 paparazzien ajojahdin seurauksena. Harry ei ole myöskään peitellyt sitä, että hän on kärsinyt kokemastaan julkisuudesta koko elämänsä ajan. 

Meghan sen sijaan on taustaltaan tavis, josta tuli Hollywood-näyttelijä. Hän on siis saanut elää menneisyydessään myös normaalia elämää, poissa parrasvaloista. 

– Harry on saanut pienen vilauksen siitä, millaista on olla kuninkaallinen, mutta sitten ei olla kuitenkaan. Ja se aidan toinen puoli on näyttänyt paremmalta, Haatanen kertoo. 

– Meghanilla on sitten taas omat intressinsä. Hän ei vaikuta sen tyyppiseltä naiselta, joka olisi kovinkaan luonteva tällaisessa kuninkaallisessa roolissa, täysin ohjeiden orjana. 

Haatasen mielestä vaikuttaa siltä, että Harry ja Meghan miettivät päätöstään lähteä hovista pitkään, mutta eivät kuitenkaan ilmeisesti olleet puhuneet siitä kovinkaan laajalti etukäteen. Kirjailijan mielestä pari ei kuitenkaan hoitanut vetäytymistään kaikista mallikkaimmalla tavalla. 

– Tämä on ollut aikamoista sössimistä. Virheitä on tehty, olisi voitu hoitaa hieman tyylikkäämminkin aika monta asiaa. 

– Ihan yksinkertaisena esimerkkinä vaikka se, että oliko ihan pakko lähteä ennen joulua Kanadaan, jos mummo (kuningatar Elisabet) on 93-vuotias, ja vaaria (prinssi Philip) on koko vuosi kuljetettu sairaalaan sisään ja sairaalasta ulos. Ja kun on syntynyt lapsenlapsi, niin perheen kannalta olisi ollut myös varmaan kiva, että he olisivat olleet paikalla.

Harry ja Meghan antoivat ensin olettaa, että he etsivät itselleen uutta, pysyvää kotia Kanadasta. Hiljattain kuitenkin uutisoitiin, että pariskunta muuttikin pian vuoden täyttävän esikoisensa Archien Los Angelesiin. Haatasen mukaan tämäkään päätös ei ollut yllättävä. 

 –Se on tietysti amerikkalaisen viihdemaailman keskus, siellä on niitä työtehtäviä, joita Meghan ilmeisesti haluaa jatkossa. Siellä asuu myös hänen äitinsä, joka on hänelle hyvin läheinen ja se on hänelle tuttu kaupunki. 

Herttuapari on myös vahvasti antanut olettaa, että heidän päätöksensä taustalla jättää hovi on myös se, että he kaipaavat kipeästi yksityisyyttä elämäänsä. Pari on yksi maailman seuratuimmista ja heidän jokaista liikettään seurataan herkeämättä. 

– Siksi, luulen, että se Kanada jää heille yhdeksi kodiksi kuitenkin. Varmaan Los Angelesissakin on mahdollista säilyttää yksityisyytensä. Sen verran siellä asuu isoja staroja. Eivätkä he siellä asuisi, ellei heidän olisi mahdollista elää siellä myös yksityistä elämää, Haatanen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja