Kumisaappaat esiin: Edessä on taas pitkä ja vaikea punkkikausi – muistatko, mikä ero on borrelioosilla ja puutiaisaivotulehduksella?

Punkkien aiheuttamilta taudeilta voi suojautua parhaiten ehkäisemällä tartuntoja ennakkoon. Vuosittain tuhansia tartuntoja aiheuttavat punkit ovat auringon lämmittäessä aktivoituneet varsinkin maan eteläosissa.

Punkkitaudit menevät edelleen osalla ihmisistä iloisesti tai surullisesti sekaisin. Samalla sekoavat myös tavat ehkäistä pienen tihulaisen aiheuttamia ongelmia.

Punkin puremasta voi saada joko puutiaisaivotulehduksen eli TBE:n tai borrelioosin.

THL:n mukaan Suomessa borrelian esiintyvyys punkeissa vaihtelee 10 ja 50 prosentin välillä, sitä tavataan Suurimmassa osassa maata pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta ja hoitona on antibioottikuuri. Ihottuman lisäksi se saattaa aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita, kuten hermosärkyjä ja kasvohermon halvauksen, niveloireita ja pitkäaikaisia ihottumaläiskiä.

TBE:tä kantavia punkkeja on noin 1,5 prosenttia, hoitona on rokote. THL kertoo, että puutiaisaivotulehdus aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valon arkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita. Aivokuumeeseen sairastuneista jää kuitenkin pitkäkestoisia ja 2─10 prosentille jopa pysyviä keskushermosto-oireita. Jälkioireista tavallisia ovat ärtyneisyys, muisti- ja keskittymisvaikeudet, kuulovauriot, raajan halvaukset ja lihasheikkous.

Punkkisyyni iltaohjelmaan

Asiantuntijoiden mukaan parhaiten punkeilta ja niiden levittämiltä taudeilta suojautuu käyttämällä pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja, kun liikkuu punkikkaalla alueella. Perinteinen punkkisyyni on hyvä tehdä päivittäin. Syynissä tarkastetaan esimerkiksi lapsen iho tunnustelemalla.

Reumaliitto muistuttaa verkkosivuillaan, että punkkirokote on hieman harhaanjohtava nimitys. TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, ei itse punkeilta eikä muilta punkkien välittämiltä taudeilta kuten borrelioosilta. TBE-rokote ei estä punkkeja puremasta.

Lemmikit kantavat punkkeja

Punkit tarttuvat hyvin usein myös lenkillä oleviin koiriin tai muihin lemmikkeihin. Eläimet saattavat saada punkista borrelioosin tai anaplasmoosi-bakteeritulehduksen.

Esimerkiksi koiran tartuntoja ehkäistään punkkipillerillä, valeluliuoksella tai erilaisilla lääkettä sisältävillä punkkipannoilla.

Myös citykaneiksi kutsutut kaupunkialueiden villikanit kantavat usein punkkeja. Hyvinkin runsaasti. 

Viime vuoden lopulla Turun yliopistossa tarkastetun väitöskirjan mukaan esikaupunki- ja kaupunkialueen puutiaiset kantoivat erityisen runsaasti Borrelia-bakteereita.

Lue myös:

    Uusimmat