Mainos

Punkit aiheuttavat yhä suuremman uhkan terveydelle: Laboratoriossa varmistetaan vuosittain tuhansia tartuntoja, mutta todellisuudessa niitä on vielä paljon enemmän

7:58
Punkit aiheuttavat vuosittain ihmisille tuhansia tartuntoja Suomessa – näin pärjäät punkkien kanssa

Puutiaiset ovat lähteneet liikkeelle rajusti lämmenneen sään myötä ja ovat nyt aktiivisia ainakin maan eteläosissa. Punkit aiheuttavat Suomessa vuosittain tuhansia tautitartuntoja.

Punkkien ihmisille aiheuttama terveysuhka on kasvanut Suomessa. Ihmiselle merkittävimmät taudit ovat lymen tauti eli borrelioosi sekä puutiaisaivokuume. Professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta kertoo, että kyseiset taudit ovat yleistymässä monilla alueilla.

– Meillä on parituhatta laboratoriossa varmistettua lymen tautitapausta vuosittain, mutta todellisuudessa näitä tartuntoja on huomattavasti enemmän. Tuhansia joka tapauksessa, Vapalahti sanoo.

Puutiaisaivokuume sen sijaan on harvinaisempi tauti. Suomessa tapauksia varmistetaan 70–80 vuodessa. Infektio voi johtaa pahimmillaan kuolemaan.

– Useimmin se on kuitenkin kuume- ja päänsärkytauti, joka menee ohitse, Vapalahti kertoo.

Punkin nopea poistaminen voi estää tartunnan

Puutiaisaivokuumeeseen voi varautua rokotteella. Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta kiinnittyneen punkin nopea poistaminen voi parhaimmillaan estää tartunnan. 

Varhaisessa vaiheessa havaittu tartunta on myös helpompi hoitaa. Vapalahti suosittaakin päivittäistä punkkisyyniä.

– Puutiaisaivokuumeen suhteen tämä ei auta, koska se tarttuu sen verran nopeasti punkin puremasta, Vapalahti sanoo.

Paras tapa välttää tauteja on estää punkin pääsy iholle. Myös oman pihapiirin nurmikko kannattaa pitää lyhyenä, koska punkit viihtyvät pitkässä ruohikossa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja