Mainos

Kuluttajat aikovat nyt karsia ostamista ja säästää

Kotitaloudet aikovat nyt raottaa kukkaroitaan yhä harkitummin. Kotitalouksien ostoaikeet olivat elokuussa selvästi aiempaa varovaisempia. Varovaisuus johtuu siitä, että kuluttajien luottamus oman taloutensa kehitykseen on heikentynyt heinäkuusta.

Tämä vihjaa, että maamme talouskasvun hidastuminen jatkuu.

- Noin puolet Suomen bruttokansantuotteesta tulee yksityisestä kulutuksesta. Tilastojen mukaan vähittäiskauppa kasvaa jo pienemmillä prosenteilla ja kaupan volyymit ovat pienentyneet kesä-heinäkuussa, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Kangassalo.

Tilastokeskuksen elokuun kuluttajabarometrin mukaan yhä harvempi pitää kestokulutustavaroiden ostoa kannattavana. Into etenkin sisustustarvikkeiden ja urheiluvälineiden ostoon on haalentunut. Asuntojen korjaaminenkaan ei kiinnosta muutaman vuoden takaiseen tapaan.

Myös aikeet auton ostoon ovat vähentyneet selvästi. Noin 16 prosenttia kuluttajista suunnittelee ostavansa auton tulevan vuoden aikana.

- Ostoaikeissa ei ole enää samanlaista innokkuutta kuin muutama vuosi sitten. Toisaalta, intoa esimerkiksi matkailuun ja kodinkoneiden ja erilaisten laitteiden ostoon on edelleen, Kangassalo sanoo.

Myös asunnonostoaikeet ovat hyvällä tasolla. Elokuussa noin kahdeksan prosenttia kotitalouksista aikoi ostaa asunnon.

Rahaa riittää säästöön

Vaikka kuluttajien odotukset omasta taloudestaan ovatkin heikentyneet, kotitalouksien rahatilanne ja säästämismahdollisuudet ovat edelleen hyvät.

- Kotitaloudet näkevät, että heidän taloutensa on varaa heikentyä hieman, mutta silti rahaa riittää säästöönkin, Kangassalo selittää.

Elokuussa 82 prosenttia kotitalouksista arveli pystyvänsä säästämään tulevan vuoden aikana. Kolme neljästä piti aikaa hyvänä säästämiselle.

Kangassalon mukaan säästämisellä myös varaudutaan talouden uhkakuviin, eli ihmiset säästävät pahan päivän varalle.

Hyvä rahatilanne rohkaisee lainanottoon. Seuraavan vuoden aikana lainaa aikoo ottaa 12 prosenttia kotitalouksista. Yhä harvempi kuitenkin pitää ajankohtaa hyvänä lainanotolle.

- Ihmiset ovat tiedostaneet sen, että korot ovat nousseet ja talous on menossa huonoon suuntaan, Kangassalo sanoo.

Kun vuosi sitten puolet kotitalouksista piti lainanottoa kannattavana, nyt niin uskoo vain joka neljäs.

Kuluttajaluottamus elpyi

Kuluttajien yleisen talousluottamuksen kuukausia jatkunut heikkeneminen pysähtyi elokuussa. Suomen talouden ja työllisyyden näkymät arvioitiin aavistuksen paremmiksi kuin heinäkuussa. Vain luottamus omaan talouteen heikkeni heinäkuusta.

Kuluttajien talousnäkemykset ovat silti selvästi pitkän ajan keskiarvoa ja vuoden takaista synkempiä.

Näkemysten trendinomainen heikentyminen alkoi viime vuoden kesällä.

- Synkistelyä USA:n taloudesta, öljyn hinnan noususta ja inflaatiosta on jatkunut pitkään. Se vie aikansa ihmisten luottamusta alaspäin, mutta sitten tulee kyllästymispiste. Ihmiset alkavat miettiä, että vaikuttavatko nämä tosiaan Suomeen. He katselevat ympärilleen ja huomaavat, että maailma ei ole romahtanut, Kangassalo pohtii.

Kangassalon mukaan on vielä aikaista sanoa, jatkuuko talousluottamuksen vaisu vahvistuminen syyskuussa, vai onko elokuun nousu vain satunnainen hypähdys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.