Kukka Koskenvuo, 15, käy rippikoulua etänä – rippileiri heinäkuussa ei pandemian vuoksi todennäköisesti toteudu: "Harmittaa tosi paljon"

Koronaviruksen vuoksi rippikouluja pidetään etänä ja leirejä siirretään 1:48
Koronaviruksen vuoksi rippikouluja pidetään etänä ja leirejä siirretään.

Koronavirustilanne vaikuttaa myös rippikouluihin. Esimerkiksi Helsingissä rippikoulujen kevätkauden toimintaa on hoidettu etätehtävien avulla ja Jyväskylässä kesän rippileirit on jo siirretty vuoden loppupuolelle.

Helsinkiläisen Kukka Koskenvuon rippikoulu alkoi tammikuussa. Ryhmä ehti tapaamaan kaksi kertaa ennen koronaepidemiaa. 

– Sitten meille pistettiin sähköpostia, että teemme etätehtäviä kesään asti, 15-vuotias Koskenvuo kertoo.

Ensimmäisenä etätehtävänä oli seurata jumalanpalvelusta suorana lähetyksenä ja tehdä siitä tehtävä. Rippikoululeirin pitäisi olla heinäkuussa, mutta sen toteutuminen on erittäin epävarmaa.

– Harmittaa tosi paljon. Olen kuullut niin paljon hyvää vanhemmilta kavereilta, että olisi ollut kiva päästä kokemaan se.

Asiasta on keskusteltu rippikoululaisten kesken useamman kerran.

– Vielä ei ole varmistettu, että leiri olisi peruttu, niin elättelemme toiveita, että se vielä onnistuisi, Koskenvuo sanoo. 

Viikonloppuleirit Helsingissä todennäköisiä

Suomessa rippikoulun käy vuosittain noin 50 000 nuorta. Valtaosa heistä osallistuu rippikouluun, johon kuuluu kesälle sijoittuva leirijakso tai päivärippikoulu. Helsingissä leirejä on kesän aikana yli sata. 

– Tällä hetkellä uskoisin, että ainakin kaikki alkukesän leirit sellaisina kuin ne on suunniteltu, on peruttu, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän nuorisotyön pappi Aila Mäkinen

– Rippikoulut siis pidetään. Se on päätetty, mutta nyt pohditaan, miten ne pidetään. Miten hoidetaan leirijakso, joka on rippikoulun ydin ja kaikista paras nuorten kannalta.

– Uskallan luvata, että jonkinlaisen leirikokemuksen jokainen rippikoululainen saa. Se on melko varmasti lyhyempi, viikonloppuleiri, mutta asiaa valmistellaan parhaillaan, Mäkinen sanoo. 

Leiritoiminnasta annetaan Helsingissä linjaus tämän kuun lopussa. 

Jyväskylässä leirit jo siirretty

Seurakunnat toimivat asiassa itsenäisesti.

– Tässä on seurakuntakohtaisia eroja, kuinka pitkälle päätöstä leirien ja päivärippikoulujen siirtämisestä voidaan venyttää, koska sekä rippikoululaisten määrissä että tilojen saatavuudessa on seurakunnittain eroja, vastaa sähköpostissa asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta. 

Esimerkiksi Jyväskylässä kesän rippileirit on jo päätetty siirtää syys- ja joululomille.  Näin myös osa konfirmaatioista siirtyy ensi vuoteen. 

Rippikoululaiselle tärkeintä olisi saada leirikokemus. Kaksikin päivää on parempi kuin ei leiriä ollenkaan. 

– Kyllä se minulle riittäisi. Kokemus sekin on, Kukka Koskenvuo hymyilee.

Lue myös:

    Uusimmat