Kuka väistää ja ketä? Näin parkkipaikalla kuuluisi ajaa

Kysy Liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Kysymys: Miten ajan oikein parkkihallissa tai -paikalla? 

Vastaus: Lähes puolet vakuutusyhtiöiden korvaamista liikennevahingoista tapahtuu pysäköintialueilla. Harmilliset kolhut olisi helposti vältettävissä ennakoinnilla ja parin keskeisen liikennesäännön kertaamisella.

Vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilaston mukaan Suomessa tapahtui vuonna 2013 yhteensä reilut sata tuhatta liikennevakuutuksesta korvattua vahinkoa. Niistä peräti 45 prosenttia sattui pysäköintialueilla.

Pysäköintialueiden yleisin vahinkotyyppi on peruutuskolari, joita tapahtui vuonna 2013 yhteensä lähes 27 000. Peruutuskolarin riskiä olisi helppo pienentää ennakoinnilla jo parkkipaikalle saavuttaessa.

Etsi läpiajettava ruutu

Peruuttamista tulisikin välttää. Näkyvyys on yleensä huono parkkiruudusta pois peruutettaessa viereen pysäköityjen autojen takia. Kuljettajan pitää varoa molemmista suunnista tulevaa liikennettä sekä mahdollisia vastakkaisista ruuduista samaan aikaan lähteviä ajoneuvoja.

Peruuttamisen voi parhaiten välttää etsimällä kaksi peräkkäistä tyhjää pysäköintiruutua, jolloin voi ajaa ensimmäisen ruudun läpi seuraavaan. Näin sekä ruutuun ajo että siitä poistuminen onnistuvat peruuttamatta. Näitä läpiajettavia ruutuja löytyy useimmiten parkkipaikan laitamilta. Niissä on myös se hyvä puoli, ettei viereiseen ruutuun välttämättä tule muita. Näin auton kyljetkin välttyvät ikäviltä ovikolhuilta.

Peruuta ruutuun, jos läpiajettavaa ruutua ei löydy

Toiseksi paras vaihtoehto on peruuttaa ruutuun pysäköitäessä, jolloin pois lähteminen on helpompaa. Muista pysäköintiruuduista lähtevien tulee väistää ajoväylältä ruutuun peruuttavaa.

Väistämissäännöt pysäköintialueella

Pysäköintialueilla olevien ajoväylien väistämissäännöt aiheuttavat paljon epätietoisuutta. Erityisesti silloin, kun osa väylistä on selkeästi leveämpiä. Parkkipaikoilla väylien väliset risteykset ovat kuitenkin tasa-arvoisia, ellei liikennemerkein ole toisin määrätty. Tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta lähestyvää.

Pysäköintialueella pitäisi aina liikkua ajoväyliä pitkin. Pysäköintiruutujen kautta oikaisija katsotaan aina ruudusta lähtijäksi ja siten väistämisvelvolliseksi, tuli liikennettä sitten mistä suunnasta tahansa.

Moni erehtyy ajojärjestyksestä myös pysäköintialueelta poistuttaessa. Pysäköintialueelta poistujan on väistettävä kaikkea muuta liikennettä - myös edestäpäin tietä pitkin lähestyvää, vaikka poistuja kääntyisikin oikealle tai jatkaisi suoraan.

Parkkihallissa huomioitavaa

Aiempi ohjeistus toimii myös parkkihalleissa liikuttaessa. Ennen parkkihalliin ajoa kuljettajan on huomioitava myös hallin ja oman ajoneuvonsa korkeudet. Tämä ei useinkaan ole ongelma ajettaessa henkilöautolla, mutta oudokseltaan paketti- tai tila-autolla liikkuva ei välttämättä tule ajatelleeksi, ettei oma auto mahdu parkkihalliin korkeutensa puolesta.

Näin talvisaikaan autojen katolla käytetään paljon suksibokseja, jotka nostavat myös henkilöauton korkeutta totutusta. Tällöin onkin tarkkailtava hallin kattoa, ettei suksiboksi ota kiinni ilmanvaihtoputkiin tai vastaaviin, jotka ovat usein vielä normaalia kattoa alempana.

Lue myös:

    Uusimmat