Kuka tai mikä alkoi häiritä GPS:ää vuonna 2022? Animaatio näyttää, kuinka punainen häiriöpilvi saapui Eurooppaan

Kahden vuoden GPS-tiedot Euroopassa todistavat, että häiriöitä riittää. 1:40
Animaatio: Näin GPS-häiriöt saapuivat Eurooppaan.

MTV Uutiset kasasi animaatiolle Eurooppaan kohdistuvan GPS-häiriöt viimeiseltä kahdelta vuodelta. Videolta käy ilmi, että GPS-häirintää kohdistuu Pohjois- ja Itä-Eurooppaan kenties enemmän kuin koskaan.

Eurooppa saa tällä hetkellä osakseen kovaa GPS-häirintää, käy ilmi paikannuslaitteiden avointa GPS-dataa keräävän GPSJam.org-nettisivun kartoista. Ennen Ukrainan sotaa häiriöt olivat suhteellisen harvinaisia, mutta sodan alettua varsinkin Itä-Euroopan maiden häiriöiden määrät ovat nousseet moninkertaisiksi.

GPSJam ilmoittaa häiriöistä punaisella ja keltaisella värillä. Jos häiriöitä on vähän tai ei lainkaan, on väri vihreä.

MTV Uutiset keräsi videolle GPSJamin kaikki häiriökartat helmikuusta 2022 lähtien. Kun Ukrainan sota alkoi, esimerkiksi Puolan, Romanian, Venäjän, Valko-Venäjän ja Baltian maiden alueille alkoi muodostua isoja punaisia laikkuja. Sen sijaan Ukrainasta GPS-signaali katosi sodan alettua miltei kokonaan.

Mutta miten kävi Pohjoismaiden? Animaatio osoittaa, että Suomeen ja Ruotsiin häiriöitä on saapunut laajemmassa mittakaavassa vasta viime vuodenvaihteessa.

Finnair on kommentoinut ilmiön olevan tuttu, eikä sen kerrota vaikuttavan lentoturvallisuuteen, sillä lentokoneen navigointijärjestelmä tunnistaa gps-häirinnän nopeasti ja koneessa on useita vaihtoehtoisia järjestelmiä navigointiin.

Katso animaatio yläpuolelta.

 

Lue myös:

    Uusimmat