Kuka on Italian todennäköisin uusi pääministeri Giorgia Meloni? "Olen nainen, olen italialainen ja olen kristitty"

Giorgia Meloni nousee todennäköisesti Italian pääministeriksi. Jos näin käy, hän on Italian ensimmäinen naispääministeri. Hänellä on fasistimenneisyys ja hän toimi ensimmäistä kertaa ministerinä 31-vuotiaana – Italian historian nuorimpana.

Italian ensimmäiseksi naispääministeriksi nousee alustavien tulosten mukaan Giorgia Meloni.

Meloni on roomalaisessa työläiskorttelissa Garbatellassa varttunut poliitikko. Hän edustaa Italian veljet -puoluetta, jolla on juuret fasismissa.

France24:n mukaan Meloni liittyi jo teini-ikäisenä mukaan Italian sosiaalinen liike-puolueen nuorisojärjestöön. Puolueen perustivat vuonna 1946 entiset Benito Mussolinin kannattajat.

Melonista tuli  31-vuotiaana Italian historian nuorin ministeri. Hän nousi vuonna 2008 Silvio Berlusconin hallituksen nuorisoministeriksi ja perusti Italian veljet -puolueen Berlusconin hallituksen kaatumisen jälkeen monien Italian sosiaalisessa liikkeessä toimineiden poliitikkojen kanssa.

Viime aikoina puolue on kuitenkin pyrkinyt irtautumaan näistä yhteyksistä ja Meloni on pyytänyt fasistimenneisyyttään anteeksi.

– Saksalaislehti Stern otsikoi Melonin olevan Euroopan vaarallisimman naisen. Kaukana tuntuvat kuitenkin olevan ne ajat, jolloin 19-vuotias, mustaan nahkapusakkaan pukeutunut, Giorgia villitsi Rooman työläiskaupunginosan, Garbatellan, nuorisoa kiihkeällä puheellaan Mussolinista, "todellisesta kansan miehestä", kuten Helena Petäistö kirjoitti sunnuntaina kolumnissaan.

EU-kritiikki hieman lientynyt, kannattaa tiukkaa Venäjä-pakotepolitiikkaa

Meloni on pyrkinyt irrottamaan puoluetta fasismiyhteyksistä, mutta konservatiivisista arvoistaan hän ei ole luopunut ja hänellä on vahvat yhteydet Unkarin Viktor Orbánin ajatteluun.

– Olen Giorgia, olen nainen, olen italialainen ja olen kristitty. Kukaan ei vie sitä minulta, kuuluu Melonin usein toistama iskulause.

Meloni tunnetaan myös EU-kriitikkona, mutta viime päivinä kritiikki on lientynyt.

Melonin näkökulma esimerkiksi Venäjään on myös muuttunut hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Vielä vuonna 2021 julkaistussa kirjassaan Io Sono Giorgia Meloni kutsui Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Eurooppalaisten arvojen ja kristillisen identiteetin puolustajaksi, mutta nyt Meloni on sanonut, että jatkaa EU:n tiukalla pakotepolitiikalla Venäjän suhteen, mikäli tulee valituksi.

Talouspoliittisten linjaustensa suhteen Meloni on ollut varovainen ja Eurooppa odottaakin, miten hän onnistuu luotsaamaan Italian tärviöllä olevaa taloutta.

– Meloni on sanonut, että nykyisen hallituksen lukemat ja ennusteet eivät pidä paikkaansa ja että hän haluaa katsoa vaalivoiton jälkeen, missä Italia taloudessa menee, MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja