Kuka muistaa tämän erikoisuuden? Vielä 1980-luvulla Suomessa toimi autopankki

Drive-in-pankki palveli Helsingissä 1960-luvulla 0:44

Helsingissä on yhä nähtävissä jäänteet harvinaisuudesta 1960-luvulta: Hakaniemen Ympyrätalossa nököttävät edelleen autopankkikioskit eli drive-in-pankit. Asiakkaiksi houkuteltiin kiireisiä kaupunkilaisia, mutta lopulta käyttö jäi vähälle, ja autopankit lopetettiin.

Helsingissä ja Turussa toimi 1960-luvulla pankkimaailman erikoisuus: autopankki. Helsingin Hakaniemen Ympyrätalossa on yhä jäljellä kolme kioskin näköistä koppia, jotka toimivat aikanaan drive-in-pankkina. Kopeille saattoi ajaa autolla hoitamaan raha-asioita samalla tavalla kuin hampurilaisravintoloiden pikaluukuista haetaan nykyisin ruokaa.

Pohjoismaiden ensimmäinen autopankki avattiin Turussa vuonna 1964, kertoo Nordean pankkimuseosta Kukka Maaria Nummi. Autopankkeja oli ainakin Kansallisosakepankilla ja Yhdyspankilla.

– Autopankeissa muun muassa nostettiin ja talletettiin rahaa ja maksettiin laskuja, Nummi kertoo.

Ympyrätalon autopankki, joka näkyy myös yllä olevalla videolla, avattiin vuonna 1968. Palvelupisteet ovat yhä samalla paikalla.

Kioskeille ei keksitty myöhemmin enää käyttöä

Autopankkipisteitä markkinoitiin kaupungin kiireisille asiakkaille, mutta lopulta niiden käyttö jäi vähäiseksi ja hiipui pikku hiljaa. Viimeisin toiminnassa ollut autopankki oli 1980-luvulla Helsingissä Uudenmaankadulla. Myös Nummi muistaa kyseisen pankin.

– Itse työskentelin Yhdyspankin Uudenmaankadun konttorissa 1980-luvun alussa ja muistan, että autopankkia käyttivät lähinnä yritysten lähettipalvelut eli lähetit toivat tai hakivat sitä kautta yritysten ja pankin välistä aineistoa.

Joidenkin arvioiden mukaan autopankkitoiminta olisi lopetettu, koska pikku kioskit olivat helppoja ryöstökohteita. Nummen mukaan suurin syy oli kuitenkin vähäinen käyttö.

– Autopankkitoiminta loppui ennen suurta ryöstöbuumia, eikä autopankeissa ollut suuria ryöstettäviä summia. Ympyrätalon autopankit olivat erilliset ja siten turvattomampia, mutta osa autopankeista oli kiinteästi konttorin yhteydessä. Suurin syy toiminnan loppumiseen oli, että autopankkeja ei juurikaan käytetty.

Autopankin kioskit seisovat yhä Hakaniemessä, mutta käyttöä niille ei ole.

– Ympyrätalon autopankissa on joskus toiminut nakkikioski, mutta sekin loppui, Nummi kertoo.

***

Millainen auto sopii ikäihmiselle? 7:34

Lue myös:

    Uusimmat