Ihosyöpää voi sairastaa, vaikka iholla ei näkyisi mitään – lääkäri kertoo, miten se on mahdollista

Ihosyöpää voi sairastaa, vaikka iholla ei näkyisi mitään epäilyttävää. Lääkäri muistuttaa, että pelottava ilmiö on myös hyvin harvinainen.

Hyvää Elämää haastatteli hiljattain Tanjaa, jonka aviomies kuoli melanoomaan puolitoista kuukautta diagnoosin jälkeen. Syövän etäpesäkkeitä löytyi keuhkoista, muista sisäelimistä ja aivoista, mutta lääkärit eivät koskaan löytäneet luomea, josta tauti olisi lähtenyt liikkeelle.

Miten on mahdollista, että iholla ei näy mitään epätavallista, vaikka sairastaa pitkälle edennyttä ihosyöpää?

– Ilmiö on harvinainen, mutta ei tavaton, syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alanko sanoo.

Alanko puhuu aiheesta yleisellä tasolla ottamatta kantaa yksittäiseen tapaukseen.

– Joidenkin arvioiden mukaan jopa viidessä prosentissa melanoomatapauksista ei löydy primaari- eli emokasvainta. Nämä arviot on tosin tehty Uudessa-Seelannissa, jossa melanoomaa esiintyy enemmän kuin Suomessa.

Nykyään Suomessa sairastuu melanoomaan noin 1 400 ihmistä vuodessa. Suurin osa tapauksista löytyy varhaisessa vaiheessa hyväennusteisina. Noin 15 prosentin kohdalla tauti on levinnyt paikallisia imusolmukkeita etäämmälle, ja näistä tapauksista muutamissa emokasvain jää kokonaan löytymättä.

Emokasvain voi tuhoutua tai syntyä limakalvoille tai sisäelimiin

Alanko kertoo, että emokasvaimen paikallistamatta jäämiseen on ainakin kolme mahdollista syytä. Ensimmäinen liittyy melanooman immunologiseen herkkyyteen.

– Saattaa olla, että iholla on ollut emokasvain, joka on tuhoutunut immuunireaktion seurauksena, mutta kasvain on ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä jo ennen tuhoutumistaan. Tämä syy on ehkä kaikkein todennäköisin.

Toinen realistinen mahdollisuus on, että emokasvain onkin limakalvoilla.

– Limakalvomelanooma on olemassa oleva sairaus. Se kertoo siitä, että melanooma ei aina vaadi UV-säteilylle altistumista. Se voi syntyä myös suun tai peräaukon limakalvoille tai vaikka korvakäytävään, joka tosin ei ole limakalvo, mutta sekin on kuitenkin auringonvalolta piilossa, Alanko sanoo.

– Kolmas mahdollisuus on, että melanooma on alun perinkin syntynyt sisäelimissä. Melanosyyttejä eli pigmenttisoluja on elimistössä harvakseltaan muuallakin kuin ihossa tai epiteelipinnoilla. Niitä voi olla sisäelimissä tai jopa aivoissa. Joissakin tapauksissa on tutkijoiden mielestä täyttynyt näyttö siitä, että melanooma todellakin on syntynyt aivokudoksessa ja levinnyt ainoastaan siellä. Mutta tämä on todella harvinaista.

Teoriassa on mahdollista myös, että melanooma jää huomaamatta ja sen alkuperä pimentoon lääketieteellisen hoidon takia.

– Joskus edelleen näkee sitä, että runsasluomiselta ihmiseltä poistetaan kerralla useampia luomia leikkaamalla tai laserilla ”käräyttämällä”. Etenkään laserilla poistetuista luomista ei jää näytettä patologin tutkimukseen. Silloin ei saada varmuudella tietää, onko luomissa melanoomasoluja. Jos tällainen melanooma on ehtinyt lähettää syöpäsoluja muualle, se pääsee leviämään huomaamatta.

– Tämän takia luomimuutokset yleensä aina tutkitaan, jos ne poistetaan, Alanko sanoo.

Hoidot kehittyneet

Maallikolle herää kysymys: mistä tiedetään, että syöpä on nimenomaan melanooma, jos kasvaimia löytyy ympäri kehoa eikä iholla näy mitään?

– Etäpesäkkeistä otetaan näyte, jonka patologi tutkii. Tietyillä erikoisvärjäyksillä voidaan osoittaa, että ne todellakin ovat melanoomasoluja eli pigmenttisoluista lähtöisin olevia syöpäsoluja, Alanko selittää.

– Ilmiönä tämä on varmasti monien mielestä pelottava – miten voi olla, että päällepäin et näe mitään, ja sitten onkin melanooma sisuskaluissa? Pelkoa pitäisi varoa lietsomasta, koska tälle asialle ei voida mitään. On ihmisiä, joille tämä koituu kohtaloksi, mutta onneksi heitä on hyvin vähän.

Alanko myös huomauttaa, että etäpesäkkeiseksi edenneen melanooman ennuste on parantunut viime vuosina huomattavasti uusien lääkkeiden myötä.

– Immunologiset hoidot ja täsmälääkkeet ovat suorastaan mullistaneet edenneen melanooman hoidon. Niillä voidaan saavuttaa hyvä tilanne useiksi vuosiksi.

– Tietysti edelleen on tapauksia, joissa uudetkaan hoidot eivät tuota hyvää tulosta. Esimerkiksi juuri silmänpohjasta tai limakalvoilta lähtevä melanooma on ennusteeltaan huonompi kuin tavanomainen ihomelanooma, ja uudet hoidot tuntuvat purevan niihin huonommin.

Pitkälle edenneen melanooman oireet ovat usein yhtä hankalasti tulkittavia ja epämääräisiä kuin muidenkin pitkälle edenneiden syöpien oireet.

– Oireita ovat esimerkiksi väsymys, painonmenetys ja kuumeilu. Oireet myös riippuvat elimestä, jossa sairaus on päässyt etenemään. Jos syöpä on esimerkiksi maksassa, voi tulla keltaisuutta, jos keuhkoissa, niin voi ilmetä yskää ja hengenahdistusta, Alanko sanoo.

Oudot tuntemukset osoittautuivat munasarjasyöväksi

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.


Lue myös:

    Uusimmat