42-vuotiaalle naiselle on tehty 86 syöpäleikkausta: ”Kertoisin 17-vuotiaalle itselleni, että ihosyövän voi välttää”

Yhdysvaltalaisnaisen ensimmäinen melanooma todettiin 23-vuotiaana. Se ei saanut häntä lopettamaan itsensä ruskettamista. Liki 20 vuotta myöhemmin hänelle on tehty 86 ihosyöpäleikkausta.

Miltä melanooma näyttää? Katso karmivat kuvat yllä olevalta videolta.

Lisa Pace, 42, ei nuorena pitänyt kalpeasta ja pisamaisesta ihostaan. Hän halusi ruskettua ja näyttää hyvältä tavalla, jonka kuvitteli olevan ainoa oikea.

– Jos voisin, kertoisin 17-vuotiaalle itselleni, että ihosyövän voi välttää. Sanoisin, että jätä menemättä solariumiin, käytä aurinkorasvaa ja pukeudu peittäviin vaatteisiin, kertoo Lisa yhdysvaltalaisen Todayn haastattelussa.

Lisa aloitti itsensä ruskettamisen teininä. Hän koukuttui päivettyneestä ihostaan saamiinsa kehuihin. Solariumissa oli käytävä joka päivä tai joka toinen päivä.

Solariumiin kuukausi syöpäleikkauksen jälkeen

Edes ensimmäinen ihosyöpädiagnoosi ei saanut Lisan rusketusintoa laantumaan. Vasta 23-vuotias sai lääkärikäynnin jälkeen soiton, jossa hänellä kerrottiin olevan melanooma.

– Annoin asian olla viikkojen ajan. Lääkärit jatkoivat soittelua ja lopulta pakottivat minut paikalle, Lisa muistelee.

Ensimmäisessä leikkauksessa melanooma poistettiin Lisan jalasta. Kuukausi leikkauksen jälkeen nuori nainen oli taas solariumissa.

Toinen melanooma tuhosi kasvot

Vuosi ensimmäisen leikkauksen jälkeen Lisalla oli jälleen edessä ihosyöpäleikkaus. Tällä kertaa syöpä oli hänen kasvoissaan.

– Koko ajan olin ollut huolissani ulkonäöstäni. Sen vuoksi sain suuren arven kasvoihini.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Silloin Lisa tajusi, että hänen oli muutettava tapojaan. Ruskettaminen saisi jäädä menneisyyteen ja ihosta huolehtiminen tulla mukaan tulevaisuuteen.

Herätys tuli liian myöhään

Valitettavasti Lisan iho muisti laiminlyönnit uusista elämäntavoista huolimatta. Lisa alkoi itse löytää melanooman merkkejä, tummia pisteitä, ihostaan.

– Niitä oli kaikkialla käsissäni, jaloissani, selässäni, rinnassani ja kasvoissani, Lisa kertoo.

Komikymppisenä Lisalta oltiin leikattu yli 50 ihosyöpäkasvainta ympäri kehoa.

Hän kävi lääkärillä miltei päivittäin. Lisaa hoitanut lääkäri sanoo, että Lisan terveydentilaan on vaikuttanut ratkaisevasti hänen ottamansa solarium.

Tuoreen American Academy of Dermatology -järjestön tutkimuksen mukaan solariumin käyttö ennen 35 ikävuotta kasvattaa melanooman riskiä jopa 59 prosenttia. Riski kasvaa edelleen mitä säännöllisemmin solariumia käyttää.

Tänä päivänä Lisa on käynyt läpi 86 leikkausta melanooman vuoksi. Tulevaisuudessa määrä mitä todennäköisimmin kasvaa edelleen.

Tärkeä viesti nuorille naisille

Lisa on parantanut huomattavasti ihonhoitotapojaan. Hän pukeutuu auringolta suojaaviin vaatteisiin, kuljettaa aurinkorasvaa aina mukanaan ja pyrkii vähentämään auringon alla viettämänsä ajan määrää.

Samalla Lisa yrittää opetella rakastamaan kalpeaa ihoaan.

– Ottaisin paljon mieluummin kalpean, valkoisen ja täynnä pisamia olevan ihon kuin kaikki nämä arvet.

– Olet ilman rusketusta kaunis niille, jotka eniten sinulle merkitsevät.

***

2:39

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja