Kuin tieteiselokuvista: Israel kiirehtii lasereilla toimivaa "Iron Beamia" käyttöön – tästä on kyse

Israelilaisen aseyhtiön video: Iron Beam torjuu lasereilla vihollisen ohjuksia 1:54
Katso video: Näin Iron Beamia testattiin maaliskuussa 2022.

Israel kiihdyttää ilmatorjuntansa vahvistamista Hamasin viime viikkoisen rakettiryöpyn jälkeen. 

Jo ennestään Israelin ilmapuolustusta on pidetty äärimmäisen vahvana. Nykyisillään osana ilmapuolustusta käytetyn järjestelmän Iron Domen, eli rautakupolin, torjuntaprosentiksi kerrotaan vähintään 90. 

Taustalla on silti kehitetty jo parikymmentä vuotta vieläkin kehittyneempää järjestelmää, joka muistuttaa lähinnä kohtauksia tieteiselokuvista. 

Sen nimi on Iron Beam, joka torjuu hyvin monenlaisia kohteita lasereilla. Järjestelmän kerrotaan torjuvan niin ohjuksia, raketteja, tykistöammuksia, kranaatteja kuin lennokkejakin.

Israelilaisen Rafael-yhtiön kehittämän järjestelmän väitetään toimiessaan pystyvän torjumaan kohteita peräti seitsemän kilometrin matkalta. 

Rafael on jakanut kuvaa maaliskuussa 2022 tehdyistä Iron Beamin testeistä. Voit katsoa pääkuvan videolta, miten laserjärjestelmä silloin toimi. 

Joulukuussa 2022 Iron Beamin kehitykseen liittyi Yhdysvaltalainen puolustusjätti Lockheed Martin. 

Äärimmäisen halpa käyttää

Suurena etuna Iron Beamissa on sen taloudellisuus. Esimerkiksi Iron Domen kertalaaki maksaa noin 40 000 euroa, kun Iron Beamin yksi torjunta maksaisi tavoitteen mukaan vain muutaman euron. 

Etuna on myös se, etteivät omien torjuntaohjusten jäänteet tai ohilaukaukset aiheuta vaaraa. Esimerkiksi Ukrainan torjuntaohjus harhautui viime vuoden marraskuussa Puolaan ja tappoi kaksi ihmistä. Ukraina ei ole myöntänyt ohjuksen kuuluneen maalle. 

Yksinään ei Iron Beamkaan selviäisi Israelin ilmapuolustuksesta, vaan se tulisi osaksi kuusiosaista ilmatorjuntaa. 

Iron Beamiakin on kahdenlaista tyyppiä: kevyempiä lyhyemmän kantaman päässä olevia kohteita tuhoava Lite Beam, ja raskaampia kohteita pidemmältä tuhoava Iron Beam. 

Iron Beamin torjuntaprosenttia ei ole tiettävästi kerrottu. Rafael kertoo sen olevan kuitenkin hyvin tehokas. 

Rafaelin mukaan laser voidaan kohdistaa kolikon kokoiselle alueella jopa kymmenen kilometrin päähän. 

Sää kiusaa lasereita

Ongelmiakin on. 

Britannian armeijan entinen ammusasiantuntija Steve Brown kirjoittaa Kyiv Postin analyysissään, että sää voi tehdä tepposet laserjärjestelmälle.

Sumu, sade ja pilvet voivat häiritä Iron Beamin antureita. 

Itse lasereita voi puolestaan heikentää sade, savu, pilvet tai ilmassa olevat hiukkaset. 

Brown kirjoittaa, että joidenkin asiantuntijoiden mielestä laserjärjestelmä on joissain tapauksissa myös hitaampi kuin perinteisemmät ohjustoimiset järjestelmät. Iron Beam tarvitsee Brownin mukaan useita sekunteja lasertehon lataamiseen, kun ohjusjärjestelmä voi ampua saman tien.

Toisaalta lasereita voidaan ampua useita purskeita, kun ohjukset pitää vaihtaa. 

Ukraina kiinnostui

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Israelin puolustusvoimat suunnittelivat ottavansa Iron Beamin käyttöön vuonna 2025. Puolustusteollisuudesta kirjoittavan Defence Industry Europen mukaan sen käyttöönottoa ollaan kuitenkin vauhdittamassa Hamasin hyökkäyksen vuoksi. 

Myös Ukraina on kiinnostunut Israelin ilmapuolustusjärjestelmistä. Ukraina lähetti syksyllä 2022 Israelille tästä virallisen pyynnön kirjeellä, jonka Axios on saanut haltuunsa. 

– Ukraina on erittäin kiinnostunut saamaan Israelilta (mahdollisimman nopesti) puolustusjärjestelmiä, erityisesti: Iron Beam, Barak-8, Patriot, Iron Dome, David's Sling, Arrow Interceptor ja Israelin tuen ukrainalaisten koulutukseen, kirjeessä kerrotaan.

Tällä hetkellä mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että laserjärjestelmiä oltaisiin toimittamassa Ukrainaan. Lahjoituksesta voisi olla kuitenkin hyötyä myös Israelille. 

Britannian armeijan entinen ammusasiantuntija Steve Brown kirjoittaa Kyiv Postissa, että Iron Beamin toimittaminen voisi auttaa Ukrainaa suojelemaan kansaansa, mutta samalla järjestelmä pääsisi todelliseen testiin. 

Vielä se ei siihen ole joutunut. Jos järjestelmä todella toimii tehokkaasti, se on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Israelin hallinto on Forbesin mukaan ylistänyt Iron Beamia jopa vallankumoukselliseksi.

Lue myös:

    Uusimmat