Ukrainan ilmavoimat: USA:n "äärimmäisen tarkat" JDAM-pommit ovat nyt käytössä

Ukrainan ilmavoimat ovat ottaneet käyttöön Yhdysvaltain antamat JDAM-pommit, väittää ilmavoimien tiedottaja Yurii Ihnat Ukrainan Pravdan (UP) mukaan.

JDAM on järjestelmä, jonka avulla perinteisestä niin sanotusta tyhmästä pommista voidaan tehdä täsmäammus, joka löytää perille GPS:n avulla. Järjestelmän koko nimi on Joint Direct Attack Munition, josta yleisesti käytetään lyhennettyä muotoa JDAM.

– Lentokoneemme käyttävät niitä varsin menestyksekkäästi iskiessään kriittisiä kohteita vastaan. Nämä pommit ovat hieman tehottomampia, mutta äärimmäisen tarkkoja, Ihnat sanoi UP:n mukaan.

– Haluaisimme lisää näitä pommeja vahvistaaksemme menestystämme rintamalla, hän jatkoi.

Bloomberg uutisoi helmikuussa, että Ukraina on saanut Yhdysvalloilta JDAM-ER-järjestelmiä. ER tulee sanoista Extended Range eli pidennetty kantama. Käytännössä ER:ssä on kyse ylimääräisistä siivistä, joiden avulla pommi liitää entistä pidemmälle.

JDAM-ER-järjestelmällä paranneltuja pommeja kuvaillaan usein liitopommeiksi.

Sama rooli kuin HIMARS-raketeilla?

Forbesin arvion mukaan JDAM-pommien avulla Ukraina saattaisi pystyä käyttämään venäläisvalmisteisia Su-27-hävittäjiään ja Su-24-pommittajiaan samalla tavalla kuin Venäjä käyttää nyt raskaita pommittajiaan.

Tämän teorian mukaan ukrainalaiskoneet lentäisivät alhaalla välttääkseen venäläistutkien huomion ja juuri ennen pommin laukaisua suuntaisivat yläilmoihin tarjotakseen ammukselle samansuuntaisen lentoreitin, Forbes pohtii.

JDAM-pommi osaisi suunnistaa maaliinsa GPS:n avulla hävittäjän poistuessa paikalta, Forbes kirjoittaa.

"Ukrainan täsmäiskukyky parantuu"

Suomen Puolustusvoimien entisen komentajan, kenraali evp. Jarmo Lindbergin mukaan JDAM:lla on kaksi isoa etua verrattuna esimerkiksi niihin raketteihin, joita Ukrainan HIMARSit tällä hetkellä ampuvat.

– Ukrainan nykyisillä raketeilla voidaan ampua 80 kilometrin päähän. (JDAM-ER:llä) kantama parhaimmillaan lähes kaksinkertaistuu. Ukraina pääsee ampumaan syvyyteen. Ne ovat myös paljon painavampia eli räjähdevaikutus on paljon suurempi, hän sanoi helmikuussa MTV Uutisille.

Ukraina todennäköisesti pyrkii iskemään JDAM:lla esimerkiksi komentokeskuksiin, ammusvarastoihin, siltoihin ja muihin strategisiin kohteisiin. 

Potentiaalinen kohdelista on käytännössä yhteneväinen sen kanssa, miten Ukraina on hyödyntänyt raskaita HIMARS-raketinheittimiä, joita se on viime kesästä lähtien saanut Yhdysvalloilta.

Lyhyesti sanottuna Ukrainan täsmäiskukyky parantuu, Lindberg summaa.

Jutussa sotilasasiantuntijana esiintyvä Jarmo Lindberg on myös kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Videolla Ukrainan lennokin väitetään havaitsevan venäläistankin ja tekevän viimeisen syöksynsä. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat