Venäläisten sotabloggaajien keskuudessa kytee HIMARS-hysteria – nyt USA lupaa taas lisää raketinheittimiä Ukrainalle

Tarkkojen ja kauas ampuvien HIMARS-raketinheittimien Ukrainaan saapumisen jälkeen on raportoitu useista iskuista Venäjän komentopaikoille ja ammusvarastoihin.

Varmuutta siitä, että kaikkien näiden iskujen takana ovat juuri HIMARS-raketinheittimet, ei ole.

Myös ennen raketinheittimien saapumista Ukraina hyökkäsi esimerkiksi lennokeilla Venäjän asevarastoja vastaan.

Ilmassa onkin hieman samanlaista tunnelmaa kuin sodan alussa, jolloin Venäjän panssarivaunutappiot pantiin tiuhaan tahtiin Javelin-panssarintorjuntaohjusten piikkiin.

Selvää kuitenkin on, että mitä epäsuoraan tuleen tulee, Ukrainan on mahdollista iskeä HIMARS-raketinheittimillä pidemmälle kuin muilla aseilla, jotka sillä on arsenaalissaan.

Useat venäläiset sotabloggaajat ovatkin todenneet olevansa huolestuneita HIMARSien tuhovoimasta.

– Ne tekevät todella tarkkaa jälkeä komentokeskuksissa. Tappiot ovat todella vakavia, totesi venäläisupseeri Aleksey Suronkin yli 400 000 seuraajaa keränneen sotabloggaaja Starshe Eddyn välittämässä Telegram-viestissä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Johto ansaitsee joutua sotaoikeuteen"

HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.

HIMARS voidaan aseistaa erilaisilla ohjuksilla, joilla saavutetaan jopa 300 kilometrin tehokas maksimikantama. Ukrainalle annettujen rakettien kantama on kuitenkin vaatimattomampi, eri lähteiden mukaan 50–80 kilometriä.

Yli 400 000 seuraajalle Ukrainan sodasta venäläislasein bloggaava Older than Edda ei mainitse HIMARSia nimeltä, mutta hän kirjoittaa pienimääräisestä, Ukrainan länsimailta saamasta tarkasta ja kauas ampuvasta järjestelmästä.

Older than Edda muistuttaa, ettei "näitä järjestelmiä" ei ole niin paljoa, että ne pystyisivät aiheuttamaan merkittävää vahinkoa. Tilin viesti painottaa varastojen hajasijoitusta ja naamiointia.

Itä-Ukrainan entinen separatistijohtaja ja epäilty sotarikollinen Igor Girkin on samoilla linjoilla, mutta hän asettelee sanansa huomattavasti tiukemmin. Hänen mukaansa Ukraina antaa painajaisia Venäjän selustassa sijaitseville varastoille ja komentokeskuksille.

– Suurimmassa osassa tapauksia vihollisen menestys perustuu komentajien uskomattomaan huolimattomuuteen. Varastoja on pystytetty ilman pienintäkään huolta vihollisen ilmatiedustelusta, eikä niitä ole suojattu, Girkin kirjoittaa.

– Puolustusministeriön logistiikkaosaston koko johto ansaitsee joutua sotaoikeuteen, Girkin jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Merkille pantavaa on, että Girkinin ja useiden muiden venäläisten sotabloggaajien kritiikki suuntautuu Venäjän sotilasjohtoon sen sijaan, että moitteita suunnattaisiin HIMARSit lahjoittanutta Yhdysvaltoja tai yleisesti länsimaita kohtaan, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

– Se, että isänmaalliset ja sotaa puoltavat bloggaajat syyttävät Kremliä oletusarvoisesti sodassa tapahtuvista epäonnistumisista ja ongelmista saattaa luoda lojaalin opposition, ISW arvioi.

– Se saattaa lopulta syövyttää sotabloggaajien keräämän merkittävän yleisön uskon Venäjän kykyyn voittaa sota, ISW jatkaa.

USA antaa Ukrainalle lisää raketinheittimiä

Tänään CNN uutisoi amerikkalaiselta puolustusviranomaiselta saamiinsa tietoihin nojaten, että Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle neljä uutta HIMARS-raketinheitintä osana tuoreinta apupakettia.

Uusimman apupaketin arvo 400 miljoonaa dollaria. Siihen sisältyvät aseet lähetetään suoraan Yhdysvaltain omista varastoista.

Yhdysvallat on aiemmin luvannut Ukrainalle yhteensä kahdeksan HIMARS-raketinheitintä heinäkuun puoliväliin mennessä. Yhteensä Ukrainan on siis määrä saada Yhdysvalloilta 12 HIMARSia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjä väitti tällä viikolla tuhonneensa kaksi Ukrainan HIMARS-raketinheitintä. Ukraina kiisti tiedon ja niin teki myös CNN:n haastattelema yhdysvaltalaisviranomainen.

HIMARSien lisäksi apupaketti sisältää esimerkiksi 1 000 kappaletta 155-millisten tykkien ammuksia. CNN:n mukaan nämä ammukset ovat uutta tyyppiä, jota Yhdysvallat ei ole aiemmin Ukrainalle toimittanut.

– Ne ovat tarkempia. Ne säästävät ammuksia, koska tarkkuus on parempi, viranomainen sanoi.

Ukrainalainen drone kuvaa viimeiset hetkensä, kun venäläisohjus pudottaa sen 0:18
Katso, kun Ukrainan drone kuvaa viimeiset hetkensä venäläisohjuksen osuessa siihen.

Lue myös:

    Uusimmat