Lähes puolet Gazassa loukussa olevista ihmisistä on lapsia – näin lapset oireilevat

Miksi siviilit joutuvat uhreiksi Israelin ja Hamasin sodassa? 0:54
Miksi siviilit joutuvat Israelin ja Hamasin taistelujen uhreiksi? Suomen lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala vastaa.

Neljä viidestä noin miljoonasta gazalaislapsesta kamppailee henkisten ongelmien kanssa Israelin moukaroidessa aluetta.

Lapset muodostavat lähes puolet Gazan 2,3 miljoonasta loukussa olevasta ihmisestä. Al Jazeera kertoo heidän kärsivän vuosia kestäneen saarron ja väkivallan henkisistä seurauksista. 

Voittoa tavoittelemattoman Pelastakaa Lapset -järjestön vuonna 2022 tekemän tutkimuksen mukaan neljä viidestä lapsesta joutuu kamppailemaan masennuksen, surun ja pelon kanssa.

Vuonna 2022 laaditussa Pelastakaa Lapset -järjestön raportissa 79 prosenttia Gazan huoltajista raportoi lasten vuodekastelun lisääntymisestä, kun vastaava luku vuonna 2018 oli 53 prosenttia. 

Viimeisin Israelin ja Hamasin välinen sota oli vuonna 2021. Myös oireet, kuten lisääntyneet vaikeudet puheessa, kielessä ja kommunikaatiossa sekä kyvyttömyys suorittaa tehtäviä, lisääntyivät lapsilla vuodesta 2018.

Vanhemmat etsivät lapsilleen apua internetistä

Israelin katkaistua sähköt Gazasta viime maanantaina, elää suuri osa asukkaista pimeässä, kun generaattoreiden käyttämiseen tarvittavat polttoainetoimitukset hupenevat.

Israelin käynnissä oleva hyökkäys Gazaan, jonka se aloitti Hamasin 7. lokakuuta tekemien laajojen terrori-iskujen jälkeen, on tähän mennessä tappanut ainakin 2 382 palestiinalaista ja haavoittanut 9 714 ihmistä. 

Monet vanhemmat käyttävät rajallisia internet-yhteyksiään etsiäkseen neuvoja lastensa lohduttamiseen esimerkiksi YouTuben ja WhatsApp-tukiryhmien kaltaisilta alustoilta.

Lue myös:

    Uusimmat