Video: Näin Israel torjui "venäläisen ilmahyökkäyksen" – voiko Ukraina kopioida taktiikan?

Israel julkaisi videon: Tältä näytti ohjusten tuhoaminen viikonloppuna 1:39
Israel julkaisi videon, jossa se sanoo näkyvän, miten maan hävittäjät tuhoavat Iranin ohjuksia ja droneja 13. huhtikuuta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Hävittäjillä oli keskeinen rooli Israelin torjuessa Iranin massiivisen ilmahyökkäyksen viikonloppuna.

Iranin lauantain ja sunnuntain välinen ilmahyökkäys Israeliin otti mallia Venäjän toistuvasti tekemistä iskuista Ukrainaan, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Israel on väittänyt, että se pystyi torjumaan yli 99 prosenttia Iranin lähettämistä yli 300 ohjuksesta ja dronesta.

ISW katsoo Iranin aliarvioineen Israelin "valtavat edut" verrattuna Ukrainaan, mitä tulee ilmahyökkäysten torjuntaan.

Hyökkäyksessään Iran otti mallia Venäjästä ja lähetti dronet matkaan huomattavasti aikaisemmin kuin ballistiset ohjukset. Ajatuksena on, että eri ohjukset ja dronet saapuvat ilmatorjunnan huoleksi samanaikaisesti. Tämän on tarkoitus mahdollistaa se, että vaikeasti alas ammuttavat ballistiset ohjukset pääsevät kohteisiinsa.

– Iran hyvin todennäköisesti oletti, että korkeintaan harvat dronet ja risteilyohjukset osuvat maaleihinsa, mutta todennäköisesti toivoi, että merkittävästi suurempi osa ballistisista ohjuksista osuisi maaleihinsa, ISW kirjoittaa.

Tiettävästi vain muutamat Iranin ballistiset ohjukset osuivat maaleihinsa. 

Ballistiset ohjukset jäivät matkalle

ISW:n mukaan Ukrainan ilmapuolustus on pystynyt ampumaan alas noin 46 prosenttia Venäjän ampumista ballistista ohjuksista.

Iran todennäköisesti uskoi, että Israel pystyisi ampumaan alas yli 46 prosenttia sen ballistisista ohjuksista, mutta ei yli 90 prosenttia. 

Iran lisäksi ampui kerralla selvästi enemmän ballistisia ohjuksia Israelia vastaan kuin mitä Venäjä on ampunut Ukrainaan yhdessäkään yksittäisessä iskussaan.

ISW:n mukaan Israelin ilmapuolustuksella on useita "ilmeisiä etuja" Ukrainan ilmapuolustukseen nähden. 

Yksi näistä näkyy alleviivatusti Israelin sunnuntaina julkaisemassa videossa, jonka voi katsoa jutun alusta. Siinä Israelin hävittäjien kerrotaan ampuvan alas Iranin lähettämiä ohjuksia ja droneja. 

Ukraina on pinta-alaltaan niin suuri valtio, ettei minkään normaalikokoisen yksittäisen valtion ilmapuolustusbudjetti riittäisi sen täydelliseen suojaamiseen pelkästään ilmatorjunnalla, sanoi Puolustusvoimien ex-komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) MTV Uutisille.

Jos vastustaja lähettää lentokoneita ja risteilyohjuksia yllättäen muualle kuin sinne, missä ilmatorjuntaa on, ei sinne millään ehditä siirtää esimerkiksi maitse kulkevaa ilmatorjuntakalustoa. 

Silloin tarvitaan hävittäjiä. Israelilla hävittäjiä on runsaasti, Ukrainalla vähemmän. Lisäksi Israelin hävittäjät pystyivät toimimaan valtion ilmatilassa ilman, että Iran olisi suoraan uhannut niitä. Ukrainalla ei ole samaa etua.

Mihin Israelin ja Iranin vihanpito voi johtaa? 10:50

Mihin Israelin ja Iranin vihanpito voi johtaa?

Ratkaiseeko F-16 ongelman?

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin todennut, että Ukraina todennäköisesti käyttää tänä vuonna maan ilmavoimien käyttöön saapuvia länsimaisia F-16-hävittäjiä juuri ohjuksien ja dronejen alas ampumiseen.

Hävittäjä-edun lisäksi Israelin ilmapuolustuksella on myös muita etuja Ukrainaan nähden. 

Siinä missä Israelin ilmatorjunta on teknologisesti maailman huippua, on Ukrainan ilmapuolustuksen määrällinen selkäranka neuvostovalmisteista eli verrattain vanhaa.

Israelin etuna on myös, että sen ilmapuolustuksen pitää peittää vain noin Kainuun kokoinen alue, kun taas Ukraina on Euroopan suurimpia valtioita. Lisäksi Israelin ja Iranin välillä on noin tuhat kilometriä välimatkaa, mikä antoi ilmapuolustukselle huomattavan aikaikkunan toimia. 

Israel myös sai ennakkotietoa Iranin iskusta. Lisäksi suoraa ilmatorjunta-apua tarjosivat ainakin Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Jordania. Ukraina torjuu Venäjän hyökkäyksiä yksin, vaikka onkin saanut esimerkiksi tiedustelu- ja kalustoapua länsimailta.

Iranilla ei myöskään ole arsenaalissaan aivan yhtä kehittyneitä, lähes hypersoonisia ohjuksia, joita Venäjä pystyy lähettämään Ukrainan ilmatilaan, ISW muistuttaa.

– Iran ilmeisesti yliarvioi heidän ohjustensa ja lennokkien läpäisykyvyn, sanoi everstiluutnantti Juha Mäkelä Seitsemän uutisissa.

Mäkelän koko haastattelun voi katsoa alla olevalta videolta.

Näin naapurivaltiot suhtautuvat Israelin ja Iranin väliseen eskalaatioon 5:32

Suomalainen everstiluutnantti: "Iran ilmeisesti yliarvioi heidän ohjustensa ja lennokkien läpäisykyvyn".

Lue myös:

    Uusimmat