KTV moittii budjettiesitystä

SAK:laisen Kunta-alan ammattiliiton KTV:n mielestä ensi vuoden budjettiesitys vaarantaisi sellaisenaan toteutuessaan kuntien palvelut ja antaisi erittäin huonot lähtökohdat seuraavalle tuloneuvottelukierrokselle.

Noin 210 000:ta kuntasektorin työntekijää edustava KTV vaatii hallitusta korjaamaan ministeriön esitystä palveluiden rahoitusta ja henkilöstön työehtoja tukevampaan suuntaan.
-Kuntahenkilöstön luottamus päätöksentekijöiden haluun turvata oikeudenmukaiset työsuhteen ehdot myös peruspalveluita tuottaville palkansaajille murtuu, jos epäkohtien korjauksen sijasta valtio tarjoaa omien päätöstensä seurauksena jatkuvia lisäsäästöjä, KTV:n hallitus toteaa budjettikannanotossaan.

Liitto korostaa, että kunta-alan henkilöstö tarvitsee varmuuden siitä, että pitkään patoutuneita ongelmia palkkauksessa ja työoloissa aletaan korjata. KTV:n mukaan kuntien taloustilanne on pahenemassa, ja nyt esitetyt uudet veroratkaisut vain heikentävät tilannetta edelleen.

KTV:n hallitus muistuttaa, että pelkästään kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen kasvattaminen vähentäisi kuntien verotuloja lähes 200 miljoonaa euroa. Liitto ei pidä sitä sopivana keinona palkkaverotuksen keventämiseen, koska suurin osa kevennyksistä kohdistuu muille kuin pienituloisille. Tämän lisäksi tulonhankkimisvähennyksen enimmäismäärän nostaminen yhdessä yhteisöveroleikkausten kanssa aiheuttaisi liiton mukaan samaa suuruusluokkaa olevan loven kuntien verotuloihin.

Liiton laskelmissa budjettiesitys heikentäisi valtionosuuden korotukset mukaan lukien kuntien peruspalvelujen rahoituspohjaa noin 140 miljoonaa euroa. Kärsijöiksi eivät joutuisi vain ne kunnat, jotka ovat jo vuosia eläneet taloudellisessa ahdingossa, vaan myös monet kasvukeskusten kunnat. Tästä aiheutuisi, että olisi pakko kiristää kunnallisverotusta ja nostaa asiakasmaksuja, jolloin pienituloisia suosivaksi tarkoitettu veroratkaisu kääntyisi selvästi heidän kannaltaan epäedulliseksi.

Liitto perustelee näkemystään mm. sillä, että kunnallisilla peruspalveluilla on tärkeä merkitys eri väestöryhmien kulutusmahdollisuuksia tasaavana tekijänä. Palveluiden heikentäminen ja asiakasmaksujen korottaminen vähentäisi myös tätä solidaarista tulonjakovaikutusta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat