Mainos

KRP nappasi suuren huumelastin rekasta Kouvolassa – rikolliset viestivät salatusti puhelimilla

Keskusrikospoliisi kertoo takavarikoineensa viime vuoden lokakuussa suuren määrän huumausaineita rekasta Kouvolassa.

Kroatialaisen miehen kuljettamasta rekasta löydettiin 27 kiloa amfetamiinia ja 35 kiloa kannabiksen kukintoa. Amfetamiini oli vahvaa, ja KRP:n rikoskomisario Hannu Jämsän mukaan 77 prosenttista amfetamiinia olisi voitu jatkaa ennen katukauppaa huomattavasti.

– Kuvaa sitä, että ollaan oltu lähellä sitä laboratoriota, kun on noinkin vahvaa ainetta, hän kommentoi.

Aineiden katukauppa-arvo on poliisin arvion mukaan vähintään 1,5 miljoonaa euroa. Poliisin arvion mukaan ainemäärä oli niin suuri, että ainetta olisi riittänyt levitettäväksi ympäri maata.

Matka Hollantiin herätti huomion

Poliisi pääsi rikoksen jäljille omien tutkimustensa perusteella. Huomio kiinnittyi päätekijöiden tekemiin ulkomaanmatkoihin, joiden herättämien epäilyjen vuoksi aloitettiin tarkempi selvitys. Huomion herättäneen matkan kohteena olivat Alankomaat.

– Hollanti tuntuu olevan se keskeinen huumeiden lähdemaa tällä hetkellä, Jämsä toteaa.

Esitutkinnan perusteella huumausaineet salakuljetettiin kroatialaisessa rekassa Hollannista Suomeen. Poliisi on ottanut esitutkinnassa kiinni Suomessa seitsemän henkilöä ja ulkomailla kaksi. Epäillyistä kuusi on suomalaisia, kaksi Kroatiasta ja yksi Hollannin kansalainen. Seitsemän heistä on yhä vangittuna, ja hollantilainen odottaa luovutusta Suomeen.

Belgiassa tehdyissä kotietsinnöissä viranomaiset löytyivät yhteensä noin 195 000 euron arvosta puntia ja euroja tapaukseen liittyen.

Päätekijäksi poliisi epäilee 34-vuotiasta kouvolalaismiestä, jolla on pitkän linjan huumerikostausta. Myös toisella päätekijöistä on merkittävää rikostaustaa.

Yrittivät vaikeuttaa tutkintaa puhelimin

Kaikilla pääepäillyillä oli käytössään Blackberry-puhelin, tarkoituksenaan ilmeisesti vaikeuttaa poliisin mahdollisuuksia päästä selville joukkion välisestä viestinnästä. Jämsä kertoo, ettei ainakaan hänen kohtaamissaan tapauksissa ei tällaista tekniikkaa ole tullut vastaan. Vaikka viestiliikenteen salaaminen rikollisissa tarkoituksissa tuo hänen mukaansa poliisitutkinnalle haasteita, niin siitä huolimatta tässäkin jutussa päästiin selvittämään tekijöiden liikkeitä.

– Nykyään aika paljon näissä ammattimaisten tekijöiden jutuissa ei käytetä minkäänlaista sähköistä viestintää, sillä niissä piilee aina mahdollisuus viranomaisten päästä viestintään kiinni, hän kertoo.

Puhelimien ja huumeiden lisäksi tutkinnassa löydettiin jonkin verran räjähdeainetta, kaksi katkaistua haulikkoa ja kaksi kivääriä. Ne viittaavat siihen, että tekijät ovat varautuneet johonkin väkivallan tai sillä uhkailun mahdollisuuteen.

Kaikki epäillyt kroatialaista kuriiria lukuunottamatta ovat kiistäneet syyllisyytensä väitettyihin tekoihin. Tapaus siirtyy nyt syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja