Mainos

KRP:n rikosylikomisariolle tuomio muttei rangaistusta

Helsingin hovioikeus on antanut tänään tuomionsa pitkään vatvotussa huumepoliisin virkarikosasiassa. Syytettynä jutussa oli alunperin Helsingin huumepoliiseja ja heidän esimiehensä sekä keskusrikospoliisin ylikomisario. Juttu jakautui kahteen eri haaraan.

Käräjäoikeus oli päätynyt aiemmin hylkäämään suuren osan syytteistä ja jättämään kaksi tuomittua komisariota ilman tuomiota.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden aiemman tuomion muutoin samana, mutta päätti tuomita myös krp:n osaston esimiehenä toimineen rikosylikomisario Tero Haapalan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäily tiedottajien suojelusta karisi ennen käräjiä

Alunperin vyyhdissä oli kyse siitä, että Helsingin huumepoliisin epäiltiin suojelleen tiedottajiaan kahdessa eri yhteydessä. Nämä epäilyt olivat kuitenkin karisseet tutkinnan myötä. Lopulta kyse oli vain tutkintatoimenpiteiden laiminlyönnistä ja Haapalan osalta siitä, että hän oli jättänyt saattamatta syyttäjälle tietoonsa tulleen poliisin virkarikosepäilyn.

Hovioikeuden mukaan myös Haapala oli saanut tiedon poliisin huumekauppojen yhteydessä tekemistä rikoksista jo vuonna 2001. Hän kuitenkin jätti toimittamatta tiedon esimiehelleen tai syyttäjälle, jonka asiana on tutkia poliisin tekemiksi epäillyt virkarikokset.

Helsingin huumepoliisien osalta jutussa oli kyse siitä, että heidän epäiltiin toimineen esitutkintalain vastaisesti samoihin aikoihin tapahtuneen törkeän huumausainerikoksen tutkinnan yhteydessä. Tutkintaa johtaneet rikoskomisariot olivat jättäneet toimittamatta syyttäjälle aineistoa heidän tietoonsa tulleen rikosepäilyn osalta.

Rikosomisariot tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta jo käräjäoikeudessa.

Hovioikeus totesi käräjäoikeuden tapaan, että tuomiotut voidaan tapauksessa jättää ilman rangaistusta. Heidän on kuitenkin korvattava valtiolle oikeudenkäyntikulujaan tuhansia euroja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.