Kreml: Putin jättää presidentintehtävät keväällä

Ulkoministeri Ilkka Kanervan mukaan Venäjän duuman vaalien tulos ei vaikuta mitenkään Suomen ja Venäjän väleihin.

Kreml vahvistaa, että presidentti Vladimir Putin jättää presidentin tehtävät seuraajalleen ensi keväänä.

- Nyt ei ole aika spekuloida hänen tulevaisuudellaan. Hän jättää ehdottomasti tehtävänsä ensi vuoden toukokuussa seuraajalle, joka valitaan 2. maaliskuuta, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä sai voiton eilen pidetyissä duuman vaaleissa. Peskovin mukaan Putinilla on täysi syy olla tyytyväinen puolueen menestykseen. Putin myöntyi syksyllä puolueen ykkösehdokkaaksi, vaikkei hän ole edes puolueen jäsen.

Kanerva: Venäläiset valitsivat jatkuvuuden

Ilkka Kanerva

Venäjän duuman vaalien tulos ei yllättänyt Suomen ulkoministeriä Ilkka Kanervaa (kok.).

- Kaiken sen tiedon varassa, mitä meillä suomalaisilla voi asiasta olla, poliittinen todennäköisyyslaskelma ei voisi olla enemmän kohdallaan, Kanerva sanoi illalla, kun Yhtenäinen Venäjä oli saamassa murskavoiton vaaleissa.

- Venäläiset äänestivät jatkuvuudesta. Heille vakaus ja patriotismi ovat tärkeämpiä kuin demokratian muodot, Kanerva totesi.

Kanerva uskoo, että duumaan päästyään Putin valituttaa itsensä pääministeriksi.

- Pidän sitä demokraattisempana vaihtoehtona kuin sitä, että hän pyrkisi pitämään ohjia käsissään jostain muusta asemasta käsin.

Suomen ja Venäjän väleihin vaalitulos ei ulkoministerin mukaan vaikuta millään tavalla.

-Samat puutulli- ja rajaongelmat jatkuvat. Pitää tietysti satsata siihen, että uuden hallinnon kanssa päästään pidemmälle kuin vanhan kanssa. Tämä on uusi mahdollisuus löytää uusia sovelluksia Suomen ja Venäjän välisiin arkipäivän asioihin.

Asiantuntija: Putinin kannatus ei ollutkaan korkea

Duuman vaaleja pidettiin näytönpaikkana ennen kaikkea presidentti Vladimir Putinin suosiosta. Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-ohjelman johtaja Arkady Moshes kuitenkin arvioi, että Putinin kannatus jäi lopulta odotettua alhaisemmaksi.

- Yhtenäinen Venäjä -puolueen ylivoimainen voitto ei tietenkään tule yllätyksenä, sillä Putinilla on vahva kansansuosio ja hän laittoi tukensa puolueelle. Se ei kuitenkaan kerro paljonkaan puolueen kannatuksesta vaan presidentin kannatuksesta, Moshes arvioi.

-Samaan aikaan on kuitenkin huomattava, että jos puolueen kannatus on noin 60 prosenttia niistä noin 60 prosentista jotka äänestivät, noin 40 prosenttia kannattaa presidenttiä aktiivisesti. Se on tietenkin paljon, mutta varsinaisena kansanäänestyksenä se ei olekaan niin korkea kannatus, hän jatkoi.

Puolueen tulevaisuuden ja Kremlin kannalta voitto tietenkin merkitsee aivan muuta. Puolue saa perustuslaillisen enemmistön duumassa.

- Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki muut puolueet jäävät tarpeettomiksi. Käytännössä siis kyseessä on yhden puolueen duuma. Sen seurauksena lainsäädäntöä voidaan muokata tai kirjoittaa uudelleen sellaiseksi kuin toimeenpanovalta haluaa.

Julkisuudessa on esiintynyt jonkin verran spekulaatioita siitä, että duuma muuttaisi perustuslakia niin, että valtaa siirrettäisiin enemmän presidentiltä pääministerille, kun Putin joutuu väistymään presidenttiydestään ja asettunee pääministeriksi. Moshes ei kuitenkaan usko tähän malliin.

- Venäjä on psykologisesti presidenttijohtoinen valtio. Jos lakia muutetaan niin, että valtaa siirretään presidentiltä pääministerille, muodostuu väistämättä kaksi vallan keskusta. Sen seurauksena syntyy poliittinen kaaos, eikä sitä halua kukaan Venäjällä.

- Ennemminkin uskon, että jos perustuslakia muutetaan, muutos tulee presidenttikauden pituuteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat