Mainos

Koululaisen päiväkirjoista selvisi itsemurhan syy

Nuoren koululaisen itsemurhan takana voi olla pitkään jatkunut koulukiusaaminen.

Vuosi sitten 15-vuotias Elisa lopetti itse elämänsä koko yläkoulun ajan kestäneen kiusaamisen vuoksi.

Eristämisen ja haukkumisen lisäksi Elisaa pahoinpideltiin potkimalla ja lyömällä. Hänet uhattiin useaan kertaan myös tappaa muun muassa hukuttamalla tai hakkaamalla.

Vanhemmat eivät tienneet kiusaamisesta ennen Elisan kuolemaa. Heille tilanne selvisi vasta jälkikäteen päiväkirjoista, joissa Elisa oli purkanut ahdistustaan. Päiväkirjoissa Elisa oli myös kuvaillut tarkasti kokemiaan pahoinpitelyjä, nimittelyjä, omaisuutensa tuhoamista ja uhkauksia.

Aikuisten maailmassa tappouhkaus olisi rikos

Elisan isä pyysi ystäväänsä Minttu Vettenterää kirjoittamaan päiväkirjojen pohjalta kirjan Elisasta ja koulukiusaamisesta. Kevään aikana ilmestyvässä Joskus vielä kaduttaa -kirjassa nostetaan esiin myös kiusaajan rooli. Kirjaprojekti on herättänyt suurta kiinnostusta netissä, sillä Elisan tarina on järkyttänyt monia.

- Se, että koulukiusaamiseen voi kuolla, on Suomessa tabu. Valitettavasti näitäkin tapauksia kuitenkin on, kertoo runsaasti yleisön yhteydenottoja saanut Vettenterä.

Hänen mielestään raakakin kiusaaminen, kuten omaisuuden rikkominen ja väkivalta, valuvat liian usein opettajien sormien läpi eikä niihin puututa kunnolla.

- On suorastaan hirveää, että monet kiusaamisen nimissä kouluissa tapahtuvista asioista olisivat aikuisten maailmassa rikos. Tappouhkauksista, omaisuuden tuhoamisesta ja pahoinpitelyistä tulisi täysi-ikäisenä tuomioita oikeuden edessä.

Elisa kokosi kiusaamisen vastustajat yhteen

Tapahtuneen ympärille on muodostunut kokonainen Elisa-projekti. Enkeli-Elisa-nettisivusto ja Facebook-ryhmä sekä Elisan vanhempien blogi ovat koonneet koulukiusaamista vastustavat yhteen. Tarkoituksena on perustaa kiusaamiseen puuttuva yhdistys ja jakaa kouluille tietoa kiusaamisen ehkäisemisestä.

Elisa-projektilla halutaan myös muistuttaa, että elämä on paras vaihtoehto ja elämää on peruskoulun jälkeenkin.

- Olemme saaneet useita yhteydenottoja, joissa koulukiusatut nuoret ovat kertoneet pohtineensa itsemurhaa. Luettuaan kuitenkin Elisan vanhempien tekstejä sivuiltamme he ovat järkyttyneet surusta ja peruneet aikeensa, Vettenterä kertoo.

Elisan tavoin kiusattu Vettenterä kertoo itsekin harkinneensa itsemurhaa, ensimmäisen kerran jo 10-vuotiaana.

- On vaikea sisäistää, että olin silloin vasta oman tyttäreni ikäinen. Nyt kun olen seurannut hänen iloista luonnettaan ja räiskymistään joka suuntaan huomaan, että näinhän sen kuuluisi mennä.

(MTV3)

Aiheesta lisää 45 minuuttia -ohjelmassa MTV3-kanavalla tänään klo 20.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.