Kotimainen ei ulkomaista kalliimpaa

Suomalaisten tuotteiden hintakilpailukyky on laajan hintavertailututkimuksen mukaan parantunut tällä vuosikymmenellä selvästi. Vaikka kotimaiset kulutustavarat ovat jopa ulkomaisia halvempia, mielikuva kotimaisten tuotteiden kalleudesta on kuitenkin juurtunut vahvasti kuluttajien mieliin.

Tuotemerkillä näyttää olevan alkuperääkin suurempi merkitys. Hyvä, tunnettu tuotemerkki takaa menekin, vaikka hinta olisi kilpailijaa korkeampikin.

Tilastokeskus keräsi syyskuussa Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan hintavertailututkimukseen kaikkiaan 17000 hintatietoa 146 kotimaisesta ja ulkomaisesta tuotteesta.

Muista EU-maista tuotuihin kulutustavaroihin verrattaessa kotimaiset olivat noin neljä prosenttia edullisempia. Kun vertailussa ovat mukana myös kaikki halpatuontimaat, kotimaisten edullisuus kutistuu 0.7 prosenttiin.

Kotimainen ruoka yhä kalliimpaa

Suomalainen ruoka on yhä keskimäärin 1,5 prosenttia tuontiruokaa kalliimpaa ja EU-maista tuotuun ruokaan verrattuna hintaero on vielä suurempi eli 2,6 prosenttia. Elintarvikkeiden osalta on hintakilpailukyky myös mennyt viime vuosikymmenen aikana huonompaan suuntaan.

Kuitenkin jos alkoholijuomat katsotaan kansainväliseen tapaan elintarvikkeiksi, suomalaiset elintarvikkeet ovatkin tuontituotteita edullisempia. Tämä johtuu etenkin suomalaisen keskikaljan hinnasta. Kotimaiset alkoholijuomat ovat 20 prosenttia ja keskioluet lähes 40 prosenttia ulkomaisia halvempia.

Heikoimmin hintakilpailussa menestyvät suomalaiset leivät ja muut viljatuotteet, liha, hedelmät, marjat, vihannekset sekä sokeri. Kotimaisuudesta joutuu näissä tuotteissa maksamaan 10-20 prosenttia lisähintaa.

Sen sijaan kotimaista kalaa, rasvaa, kahvia, teetä ja kaakaota saa 10-20 prosenttia halvemmalla kuin ulkomailta tuotuja.

Vaatteiden hinnat EU-tasoa

Vaatetusalalla suomalaiset ovat selvimmin kohentaneet hintakilpailukykyään. Vankka käsitys suomalaisten vaatteiden ja kenkien huippuhinnoista ei pidä enää täysin paikkaansa.

Nykyisin suomalaisen vaatteen saa lähes samaan hintaan kuin muissa EU-maissa valmistetunkin. Halpatuontimaihin verrattuna hintaeroa kuitenkin edelleen on vaatteissa yli kahdeksan prosenttia ja jalkineissa yli 13 prosenttia.
(STT) (STT)


Lue myös:

    Uusimmat