Kosovon kriisi kärjistyy

Jugoslavian päätös karkottaa kansainvälisen tarkkailijaryhmän johtaja Kosovosta on saanut raivostuneen vastaanoton eri puolilla maailmaa. Päätös on nähty uhmakkaana eleenä koko kansainvälistä yhteisöä kohtaan. Yhdysvallat varoitti Jugoslavian presidenttiä sanomalla, että tämä leikkii tulella.

YK:n turvallisuusneuvosto vaati illalla Jugoslaviaa perumaan päätöksensä karkottaa kansainvälisen tarkkailijaryhmän johtaja William Walker Kosovosta. Lisäksi turvallisuusneuvosto tuomitsi voimakkaasti viime viikolla Racakin kylässä tehdyn Kosovon albaanien joukkomurhan.

Neuvosto "valitti" yksimielisesti Jugoslavian maanantaista päätöstä julistaa Ety-järjestön tarkkailijoita Kosovossa johtava Walker ei-toivotuksi henkilöksi Jugoslaviassa. Neuvoston jäsenmaat vaativat Belgradia perumaan päätöksen ja tarjoamaan täyden tuen Walkerille ja Ety-järjestön tarkkailijaryhmälle, kertoi neuvoston puheenjohtaja Celso Amorim.

Turvallisuusneuvosto vahvisti myös, että Walkerilla ja Etyjin pyrkimyksillä löytää rauhanomainen ratkaisu Kosovon kriisiin on neuvoston täysi tuki.

EU:lta virallinen protesti

Euroopan unioni on esittänyt Jugoslavialle virallisen vastalauseen Kosovossa paljastuneesta verilöylystä. Vastalauseen esittivät EU:n troikan eli Itävallan, Suomen ja Saksan suurlähettiläät Belgradissa.

Myös Venäjä tuomitsi eilen joukkomurhan. -Venäjä tuomitsee ehdottomasti Kosovon uudet surmatyöt, sanoi ulkoministeri Igor Ivanov. Venäjä haluaa, että Jugoslavian viranomaiset ryhtyvät yhteistyöhön niiden "riippumattomien kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa, jotka pyrkivät selvittämään perusteellisesti kaikki tähän traagiseen tapaukseen liittyvät seikat".

Serbipoliisit sotajalalla

Jugoslavialaiset tutkijat siirsivät eilen Kosovon joukkomurhan uhrien ruumiit pois Racakin kylän moskeijasta, kertoi kansainvälisten tarkkailijoiden edustaja. Tutkijat siirsivät ruumiit Kosovon pääkaupungin Pristinan sairaalaan. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailijoita oli edustaja Sandy Blythin mukaan todistamassa ruumiiden viemistä pois Racakista.

Jugoslavian turvallisuusjoukot näyttävät laajentavan hyökkäystään Racakin kylän ympäristöön Kosovossa, arvioi kansainvälisen tarkkailijajoukon jäsen eilen iltapäivällä. Entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkivan kansainvälisen tuomioistuimen pääsyyttäjä Louise Arbouria ei päästetty Kosovoon tutkimaan Racakin kylän joukkomurhaa.

Tarkkailija Artur Marquardtin mukaan näytti siltä, että turvallisuusjoukot hyökkäisivät kolmea tai neljää kylää vastaan samanaikaisesti. Aikaisemmin päivällä serbipoliisit tulittivat Racakin kylää tykein, kranaatinheittimin ja konekiväärein ympäröiviltä kukkuloilta. Osa poliiseista veti naamiot kasvojensa suojaksi tai käänsi selkänsä, kun kansainvälisten uutistoimistojen kuvaajat ja toimittajat lähestyivät paikkaa. Kyläläiset sanoivat serbipoliisien olevan syyllisiä joukkomurhaan, joka heidän mukaansa tapahtui perjantaina.

Tarkkailijat eivät osanneet sanoa, oliko Racakiin jäänyt asukkaita. Serbipoliisi ryhtyi tulittamaan kylää eilen, kun kansainväliset tarkkailijat eivät olleet onnistuneet taivuttamaan serbituomaria tutkimaan kylää ilman poliisin suojaa. Poliisi asettui asemiin Racakin kylää ympäröiville kukkuloille panssaroituine ajoneuvoineen. Heillä oli myös ilmatorjunta-aseita, kertoivat uutistoimistot.

Kypärin ja luodinkestävin liivein varustaunut, noin 60 erikoispoliisin joukko lähti peltojen halki Racakin kylään. Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sisseihin kuuluva Shukri Buja kertoi uutistoimisto Reutersille tänään, että surmattujen 45 ihmisen ruumiit ovat yhä Racakissa. Hänen mukaansa sotilaat ja poliisi hyökkäsivät kolmelta suunnalta.

Etyj: Racakin joukkomurha pahin takaisku pitkään aikaan

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj sanoi eilen, että sen tarkkailijat jatkavat työtään Kosovossa. Etyj myös vaati, että kansainvälisen tuomioistuimen pääsyyttäjä Arbour pääsisi tutkimaan Racakin joukkomurhaa. Etyjin Wienissä antamassa lausunnossa Racakin joukkomurhaa luonnehdittiin pahimmaksi takaiskuksi poliittisen ratkaisun etsimisessä sitten lokakuun puolivälin, jolloin Kosovoon sovittiin tulitauko.

Etyj tuomitsi Jugoslavian viranomaisten sortotoimet Kosovossa, mukaanlukien Racakin joukkomurhan. Etyj sanoi uhrien olleen viattomia siviilejä ja että monet heistä oli raa'asti surmattu. Etyjin nykyisen puheenjohtajamaan Norjan edustaja Kai Eide sanoi, että Etyj jatkaa työtään tulitaukosopimuksen toteuttamisen valvojana. Nyt Kosovossa on 700 Etyjin tarkkailijaa.

Sadat siviilit paenneet metsään

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on pyytänyt vihamielisyyksien nopeaa lopettamista Kosovossa. Järjestön mukaan viime päivien taistelut ovat pakottaneet satoja ihmisiä pakenemaan kodeistaan. -Sadat ihmiset ovat joutuneet viettämään jo kolme yötä metsässä kylmän sään armoilla. Suurin osa paenneista on naisia ja lapsia, kertoi YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Sadako Ogata Genevessä eilen.

-Työntekijämme yrittävät auttaa heitä, mutta se on mahdollista ainoastaan, jos molemmat osapuolet lopettavat taistelut, Ogata sanoi. Hänen mukaansa pakenevia lapsia on jo kuollut kylmyydessä ja tilanne saattaa johtaa entistä pahempiin seurauksiin. Joulun jälkeen kaikkiaan 20000 siviiliä on joutunut pakenemaan kodeistaan Kosovossa, Ogata arvioi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n työntekijät ovat yrittäneet kuljettaa apua Racakin kylään, josta löydettiin lauantaina 45 joukkomurhan uhria. Serbien turvallisuusjoukot estivät sunnuntaina pakolaisjärjestön pääsyn kylään.


(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja