Koronavirus vaikeuttaa tulevan kausi-influenssan ärhäkkyyden arviointia

8:25
Koronatapaukset ovat jälleen nousussa – infektiolääkäri kertoo, miltä syksy näyttää

Tulevan influenssakauden ärhäkkyyttä on tällä hetkellä hankala arvioida. Näin toteavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

–  Kukaan ei voi vielä varmaksi sanoa, minkälainen influenssatilanne talvikaudella on, Järvinen sanoo.

Tulevan influenssatilanteen arviointia vaikeuttavat etenkin kaksi seikkaa. Ensimmäinen on Järvisen mukaan se, ettei influenssa ole kolmeen talvikauteen kiertänyt väestössä, jolla ei siten ole sairastamisen kautta tautia vastaan saatua suojaa.

–  Tästä syystä voimakkaampaan influenssaepidemiaan tulevalla kaudella on mahdollisuus, hän jatkaa.

Toisen merkittävän epävarmuustekijän kuvaan tuo koronavirus.

–  Jos korona kiertää väestössä voimakkaasti, on esitetty, ettei influenssalle jää tilaa. Nämä ovat kuitenkin kysymyksiä, joihin meillä ei vielä ole vastausta, THL:n Hanna Nohynek sanoo.

Myös tautihuipun ajankohtaa hankala ennustaa

Kausi-influenssaepidemia ajoittuu Suomessa yleensä lokakuun ja huhtikuun väliseen aikaan, ja tartuntahuippu saavutetaan tavallisesti helmi-maaliskuussa. Koronavirus on kuitenkin muuttanut tilannetta myös tältä osin, sillä mennyt kausi on ollut niin erilainen aiempiin verrattuna.

–  Viime kaudella huippu oli huhtikuussa ja yksittäisiä influenssatartuntoja havaittiin ympäri vuoden, Nohynek kertoo.

THL:n ajantasaisen influenssakatsauksen mukaan tartuntatautirekisteriin on raportoitu joka viikko jonkin verran influenssalöydöksiä, mitä ei yleensä tapahdu influenssakausien välisenä aikana. Rekisteriin ilmoitetut löydökset ovat kuitenkin vain pieni osa influenssaan sairastuneista.

Nohynekin mukaan isoimmat paukut influenssarokotteiden antamiselle laitetaan marraskuulle, mutta kunnat voivat aloittaa rokotukset jo lokakuun lopulla. Rokotteita on Nohynekin mukaan tilattu noin kaksi miljoonaa, joista reilut 1,8 miljoonaa on pistettäviä ja loput nenäsumutteita.

7:28
Enterovirukset piinaavat nyt ertiyisesti lapsiperheitä –Infektiolääkäri: Korona-ajalla voi olla vaikutusta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja