Tutkimus kertoo, millaisia pandemiapainajaisia suomalaiset näkevät – näin koronavirus vaikuttaa nukkumiseen

Satojen suomalaisten vastaukset paljastavat, että koronaviruspandemia on lisännyt painajaisten näkemistä ja vaikuttanut unien sisältöön, kertoo Helsingin yliopisto.

Pandemia ei jätä ihmisiä rauhaan edes nukkumisen ajaksi. Frontiers in Psychology -lehdessä julkaistussa suomalaistutkimuksessa havaittiin, että koronavirus on vaikuttanut yli puoleen raportoiduista unista.

Helsingin yliopiston Sleep & Mind -ryhmä tutki suomalaisten unia tekoälyn avulla. Vastaajat saatiin Helsingin Sanomien unista kertovan artikkelin yhteydessä olleesta kyselystä, johon vastasi 4275 ihmistä. Vastaajista 811 kertoi myös näkemistään unista.

– Tulokset antoivat meille mahdollisuuden spekuloida, että unien näkeminen poikkeuksellisissa olosuhteissa on yksilöiden välisen jaetun tietoisuuden muoto, tutkimusryhmän johtaja, professori Anu-Katriina Pesonen sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Pandemia vaikuttaa unien sisältöön ja nukkumiseen

Poikkeusolot heijastuivat uniin apokalyptisenä tunnelmana. Painajaisissa esiintyvät pandemiaa koskevat sisällöt liittyivät esimerkiksi epäonnistumiseen turvavälien pitämisessä, koronavirustartuntaan, maskeihin ja suojavarusteisiin, dystopiaan sekä maailmanloppuun.

Koronavirus on tutkimuksen mukaan vaikuttanut myös ihmisten nukkumistapoihin ja stressitasoihin. Yli puolet vastaajista kertoi nukkuneensa enemmän kuin ennen. Aiempaa vaikeammaksi nukahtamisen koki 10 prosenttia vastaajista. Yli neljännes näki useammin painajaisia ja heräili yön aikana enemmän kuin ennen pandemiaa.

Painajaisten lisääntyminen oli yhteydessä stressin lisääntymiseen, jota koki yli puolet vastaajista. Eniten stressaantuneilla oli myös enemmän pandemiasisältöisiä unia.

Pandemiaunille on jopa oma aihetunniste

Pandemian on havaittu vaikuttavan yleisesti ihmisten painajaisiin. Kerroimme aiemmin ilmiöstä, joka on niin laaja, että se on saanut Twitterissä oman aihetunnisteen #pandemicdreams eli pandemiaunet.

Koronavirus voi aiheuttaa painajaisia monella tapaa. Niitä ovat esimerkiksi edellä mainitut stressi ja ahdistus. Myös häiriintynyt unirytmi, lisääntynyt nukkuminen sekä runsas alkoholinkäyttö voivat lisätä painajaisten määrää.

Painajaiset voivat johtua lisäksi traumoista, joita pandemia saattaa aiheuttaa etenkin viruksen torjunnan etulinjassa, kuten terveydenhuollossa, työskenteleville ihmisille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat