Koronatestausten määrä kasvaa, THL muutti testiin pääsyn kriteerejä – katso tästä, keiltä kaikilta tartunta nyt tutkitaan

6:54
Video: Onko ensimmäisen koronaepidemian jälkeen tulossa vielä toinen aalto? Professori listaa tekijät, jotka vaikuttavat taudin mahdolliseen paluuseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut uuden ohjeistuksen siitä, keiltä jatkossa testataan koronavirustartunta. Suomessa voidaan vastedes tehdä reilut 4000 koronavirustestiä päivässä.

Uuden ohjeistuksen myötä jatkossa taudin varalta testataan kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronaan viittaavia oireita tai lääkärin arvion perusteella syytä epäillä koronavirustartuntaa. Lisäksi testiin pääsevät kriittisillä aloilla työskentelevät sekä terveydenhuollon henkilökunta. 

Aiemmin testiin pääsivät vain riskiryhmiin kuuluvat, terveydenhuollon henkilökunta sekä vaikeasti oireilevat potilaat. 

Uudella linjauksella pyritään torjumaan koronaepidemian leviämistä, suojelemaan riskiryhmiä ja turvaamaan kriittisen henkilöstön riittävyys sekä terveydenhuollon kantokyky. Lisäksi epidemian kulusta halutaan tarkempi kuva, jotta rajoitustoimien välttämättömyyttä ja kestoa voidaan arvioida paremmin. 

Nyt myös tartuntaketjuja pyritään jäljittämään tehokkaasti. Testattavaksi voidaan kutsua esimerkiksi joitain riskiryhmiä, kuten hoivakodin asukkaita, joiden epäillään altistuneen taudille. 

Tässä THL:n päivitetty ohjeistus koronavirustestiin ohjattavista tahoista:

1. Kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa.

– Sairaalan päivystykseen hakeutuneet tai lähetetyt potilaat, joilla on akuutti hengitystieinfektio tai muita koronavirusinfektioon sopivia oireita. 

– Avohoitopotilaat: Testaaminen on tärkeää alueellisen koronavirusepidemiatilanteen selvittämiseksi, erityisesti jos sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita on ollut vasta vähän.

– Synnyttäjät 

– Iäkkäät henkilöt (yli 70-vuotiaat) ja henkilöt, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sekä tartunnanjäljityksen yhteydessä heidän lähipiirinsä.

– Koronavirustartunnan saaneiden lähipiiri tartunnanjäljityksen perusteella. 

2. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, jos heillä epäillään koronavirustartuntaa.

3. Muut yhteiskunnan kriittisillä aloilla työskentelevät henkilöt, jos heillä epäillään koronavirustartuntaa. Katso tästä, ketkä luokitellaan kriittisillä aloilla työskenteleviin.

4. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikössä (sairaalat, terveyskeskusten vuodeosasto, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt) epidemian laajuuden selvittämiseksi kaikki potilaat/asukkaat, työntekijät ja vierailijat, jos yksikössä todetaan koronavirustartunta.

Listan lähde: THL.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja