Koronatartuntaluvut ovat päin honkia ja vain joka viides "jää kiinni", väittää HUSin Lasse Lehtonen – "Oikeita lukuja ei tulla ikinä saamaan"

HUSin Lasse Lehtonen uskoo todellisten tartuntalukujen olevan suurempia – paljastaa karun arvion 1:05
HUSin Lasse Lehtonen uskoo todellisten tartuntalukujen olevan suurempia - paljastaa karun arvion

Suomessa raportoitiin perjantaina 9 921 uutta koronavirustartuntaa. HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan todellinen tartuntojen määrä on kuitenkin paljon suurempi.

Lasse Lehtonen on antanut kovaa kritiikkiä hallituksen tuoreimmista koronalinjauksista. Hänen mukaansa esimerkiksi etäkouluun siirtymisellä olisi ollut suuri vaikutus koronatilanteeseen. Lehtosen mukaan Suomen viralliset koronaluvut maalaavat todellisesta tilanteesta liian kaunistellun kuvan.

– Uskon että meillä jää kiinni yksi viidestä tartunnasta. Oikeasti puhutaan kymmenistä tuhansista tartunnoista päivässä reaalimaailmassa. Oikeita lukuja ei tulla ikinä saamaan, Lehtonen sanoo.

Lisääntyvä rokotekattavuus vähentää sairaalapotilaiden määrää

Lehtonen muistuttaa että yleisen olettamuksen mukaan kaksi rokoteannosta saaneiden suoja vakavaa tautia vastaan on 70 prosenttia ja kolme annosta saaneiden noin 90 prosenttia.

– Keskeistä tässä on se että täyden rokotussarjan saaneet ovat aika hyvin suojassa taudin vakavalta muodolta, hän lisää.

– Tämä näkyy siinä että todetutkin tartunnat ovat HUS-alueella seitsenkertaistunteet joulukuun alkuun nähden mutta sairaalassa olevien potilaiden määrä on vain hiukan yli kaksinkertaistunut.

Rokotelinjauksen pitäisi olla selkeämpi

Lehtonen on suoltanut hallitukselle kovaa kritiikkiä poukkoilevasta linjasta rajoitusten suhteen. Hän kutsui hallituksen toimia "poliittiseksi teatteriksi". Eikä siinä vielä kaikki. Lehtonen pohtii myös, mikä mahtaa olla hallituksen tavoite suomalaisten rokotuskattavuudessa.

– Syksyllä puhuttiin yli 12-vuotiaiden 80 prosentin rokotuskattavuudesta. Se ei riitä. Nyt puhutaan kolmosrokotteesta. Mikä on tavoite? Jos se on 100 prosenttia niin rajoitusten kanssa joudutaan elämään vuosikausia. Mielestäni olisi oikein sanoa ne tavoiteluvut ja tehdä myös kannustavia toimia.

Katso Lasse Lehtosen haastattelu koronatoimista ja alkuvuoden koronatilanteesta kokonaisuudessaan videolta:

Lähiopetus jatkuu, ovatko hallituksen toimet riittäviä? Haastattelussa diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen 22:10

Lue myös:

    Uusimmat